ZBOGOM SALU!

Kako se riješiti masnih naslaga?

18.02.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Priželjkujete vitko, istrenirano tijelo, a umjesto toga imate obješenu stražnjicu, ljubavne ručke, mlohave ruke? Odgovor možda leži u vašim hormonima, tvrdi znanstvenica i stručnjakinja za skidanje kilograma Marie-Claire Wilson. Tvrdi da hormoni igraju veliku ulogu u načinu na koji se salo nakuplja i na kojim područjima. Mi vam donosimo načine kako ciljano napasti te tvrdoglave kritične zone

Višak ili manjak nekih hormona utječe na nakupljanje sala, no ako ustanovite u čemu je problem i potrudite se riješiti ga na pravi način, rezultat neće izostati.

Obješena stražnjica
Puniju stražnjicu i bedra većina žena ima zbog viška estrogena. Visina tog hormona prirodno je veća u žena nego u muškaraca i to objašnjava zaobljeniju žensku figuru.

Kako to popraviti

Prehrana: Iz prehrane izbacite rafinirani šećer, slatkiše, bijeli kruh i uobičajeni doručak bogat pahuljicama. U prehranu uvedite brokulu, kupus i karfiol. Oni sadrže fitokemikaliju koja poboljšava obradu estrogena u jetri. Prije ovakve dijete provjerite štitnjaču jer ovo povrće može izazvati simptome koji će sličiti onima kad štitnjača ne radi dobro. Jedite hranu bogatu vlaknima i pomozite probavi.
Dodaci: Prehrani dodajte kalcij koji će tijelu dati molekulu koja deaktivira estrogen.
Vježbe: Umjesto dugotrajnih iscrpljujućih kardio vježbi, radite vježbe snage i povisite razinu testosterona.

Debeli gležnjevi
Ovo može značiti i manjak hormona rasta koji su važni kako bi tijelo dobro izbalansiralo mekano tkivo i masnoće. Kortizol sprečava izlučivanje hormona rasta, stoga su vaši debeli gležnjevi možda posljedica dugog stresnog perioda.

Kako to popraviti

Prehrana: U prehranu ubacite proteine i prirodne masnoće. Izbjegavajte kekse, općenito sve deserte i gotova jela.
Dodaci prehrani: Kako bi se proizvodio hormon rasta, potreban vam je san. Također možete probati s uzimanjem magnezija ili biljnih čajeva.
Vježbanje: Dobro spavajte i probajte vježbe s utezima.

Mlohave nadlaktice
Mlohave ruke su jako učestale kod žena i mogu značiti nedostatak muškog hormona testosterona. Zapravo, žene i muškarci trebaju taj hormon jer on igra važnu ulogu kod vitkog tijela. Često nedostatak ovog hormona znači i visoku razinu kortizola uzrokovanog stresom.

Kako to popraviti

Prehrana: Masnoća je osnova za proizvodnju mnogo vrsta hormona, pogotovo testosterona, stoga jedite orašaste plodove, jaja i maslac, ali ne i vodikom tretirane masnoće i trans masnoće koje možemo naći u kolačima ili biskvitima. Uzimajte dovoljno proteina za izgradnju mišića, ali izbjegavajte soju, za koju se pokazalo da utječe na muške i na ženske spolne hormone, kao i na štitnjaču.
Dodaci prehrani: Magnezijevo ulje u spreju kakvo se može naći u dućanima zdrave hrane, može pomoći pri dobrom spavanju i time smanjiti stres.
Vježbanje: Treniranje s utezima potiče proizvodnju testosterona. Sklekovi i zgibovi pomažu rastu mišića ruku.

Ljubavne ručke (obline na kukovima)
One mogu biti posljedica prevelike proizvodnje inzulina koju stimuliraju rafinirani ugljikohidrati i šećeri. Njih može uzrokovati i pretjerana konzumacija alkohola, koji također utječe na šećer u krvi i razinu hormona.

Kako to popraviti

Dijeta: Ovo područje je relativno lako stanjiti dijetom jer je razinu inzulina relativno lako regulirati pravilnom prehranom. Jedite puno ribe i povrća.
Dodaci: Metabolizam pokušajte stimulirati zelenim čajem. 
Vježbe: Trening s utezima mogao bi pomoći vašem tijelu da lakše regulira inzulin.

Uz pravilnu prehranu važno je i ciljano vježbanje
Salo na struku
Krivac za ove masne nakupine je visoka razina hormona stresa, primarno kortizola. Kortizol povećava razinu šećera u krvi, što dokazano pojačava nakupljanje sala u području struka i trbuha. Ljudi koji su skloni nakupljanju sala u području trbuha vidljivo su pod stresom, napeti ili se čine premoreni. Važno je znati da je previše vježbe isto tako loše kao i premalo. Oko 40 i više minuta kardio vježbi, poput trčanja i aerobika, potiče proizvodnju kortizola.

Kako to popraviti
Prehrana: Potpuno izbacite ili smanjite unos šećera i alkohola, uz najviše dvije šalice kave ili čaja dnevno. Jedite zdrave masnoće poput onih u ribi ili avokadu. Svakako nastojte jesti grah, leću, zob i cjelovite žitarice.
Dodaci prehrani: Omega-3, vitamin D kako bi se održala vitkost tijela, uz B kompleks za borbu protiv stresa.
Vježbanje: Ne više od 40 minuta vježbanja s utezima. Jedite poslije vježbanja.

Mlitava ramena i leđa
Višak sala na ramenima i leđima često je uzrokovan nemogućnošću tijela da učinkovito razgradi šećere i hranu poput tjestenine i žitarice koje su bogate škrobom i ugljikohidratima. Inzulin je hormon zaslužan za skladištenje hrane nakon što je konzumiramo. Ako hrana bogata škrobom i šećerima lako svlada vaš inzulinski sustav, vjerojatno je da ste to naslijedili od svojih dalekih predaka. Prehrana drevnih lovaca-sakupljača je bila bazirana na mesu i sezonskom voću i povrću uz kombinaciju snažnih tjelesnih napora. To znači da njihov inzulinski sustav nije morao probavljati količinu šećera i škroba kakvu mora današnji čovjek.

Kako to popraviti:
Prehrana: Značajno smanjite škrob i ugljikohidrate kakve nalazimo u rajčicama i žitaricama. Ako ipak želite jesti ugljikohidrate, preporučamo kompleksnu hranu poput smeđe riže, zob, korjenasto povrće i proso.
Dodaci prehrani: Omega-3 masnoće iz ribljeg ulja pomažu tijelu u obradi šećera i gubljenju masnih naslaga općenito. Vitamin B pomaže boljoj proizvodnji tjelesne energije. Ako imate želju za čokoladom, uzmite mineralne dodatke koji sadrže krom i magnezij.
Vježbanje: Bilo kakav oblik vježbi pomaže inzulinu u razgradnji šećera i škroba. Za jači učinak, vježbajte prije jela i uzimajte proteinske shakeove s malim udjelom ugljikohidrata, nakon čega trebate pojesti hranu bogatu proteinima.