DIJETA 5 FAKTORA

Mršavite poput holivudskih zvijezda

27.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Trenutačno najpopularniji program prehrane i vježbi koji su usvojile brojne holivudske zvijezde, među kojima su Halle Berry, Eva Mendes, Rachel Weisz, Robert Downey Jr., Brendan Fraser, Benjamin Bratt i Alicia Keys, jest dijeta 5 faktora. Uz nju se lako dolazi do izvrsne forme i energije, a najljepše je što ne treba gladovati ni odricati se hrane

Autor knjige 'Dijeta 5 faktora' Harley Pasternak kaže da je to jedna od najjednostavnijih dijeta jer se može provoditi bilo gdje. Sastoji se od pet obroka dnevno, za pripremu jela potrebno je svega pet minuta i pet sastojaka za svako jelo. Pjevačica Alicia Keys i sama provodi dijetu 5 faktora i kaže: 'Dijeta 5 faktora ne tjera vas na gladovanje, već vas uči zdravom načinu življenja, pa nemate osjećaj da vam nedostaje hrana koju volite!' U svakom receptu nalazi se pet namirnica, a uz to je potrebno odraditi pet jednostavnih vježbi tjedno i kilogrami će se početi topiti. Još bolje zvuči to što svaki tjedan imate i jedan dan za kršenje pravila, kad možete uživati u hrani koju najviše volite. To se posebno dopalo glumici Evi Mendes koja kaže: 'Harley mi je promijenio život. Ne samo što se osjećam bolje nego ikad, već si bez osjećaja krivnje mogu priuštiti pizzu kad god zaželim – i to me čini sretnom!'

Špinat sadržava sve što je potrebno; vlakna, vitamine C i E, kalcij i folnu kiselinu

Harley Pasternak u knjizi 'Dijeta 5 faktora' kaže da njegova dijeta ne promiče određene namirnice, no ipak je izdvojio neke koje idealno odgovaraju toj dijeti. Pri ruci bi, tvrdi on, uvijek trebalo imati pet kategorija namirnica: bjelančevine, ugljikohidrate, nezaslađene napitke, zdrave grickalice za međuobroke i začine

U kategoriji bjelančevina posebno ističe bjelanjak jer on ne sadržava zasićene masne kiseline, previše ugljikohidrata i kolesterol, ali najvažnije je, kaže Pasternak, što se može upotrebljavati na bezbroj načina. Kod peradi je najvažnije birati bijelo meso i odstraniti kožicu. Puretina je idealno meso jer ima vrlo malo masnoća, a visok udio bjelančevina i velike količine cinka, željeza, kalija, fosfora i vitamina B. Na jelovniku bi se svakako trebali naći ribe i plodovi mora, mliječni proizvodi te meso divljači.

Od ugljikohidrata treba posebno naglasiti grahkoji je matematički savršena hrana jer ima nizak glikemički indeks i malu količinu zdravih masnoća, mnogo bjelančevina i vlakana koji stvaraju osjećaj sitosti. Pune su vlakana i žitarice, a ne možete voditi zdrav život ako neredovito jedete povrće i voće. Jedno je istraživanje pokazalo da ljudi koji jedu više voća imaju niži indeks tjelesne mase i manju tjelesnu težinu.

Što se napitaka tiče, nema boljeg pića od obične, nezaslađene i nearomatizirane vode. Na svom popisu Pasternak ima i kavu, no to objašnjava time što je dokazano da pijenje kofeinskog napitka 30 do 90 minuta prije vježbanja može povećati izdržljivost i brzinu trošenja masnoća u tijelu, no svakako nije dobro piti više od tri šačice dnevno. Čaj ima iste prednosti kao i kava, ali i niz zdravstvenih prednosti. Nisu loš izbor ni nezaslađeni gazirani sokovi i voćni napici.

Od začina preporučuje majonezu bez ili s manje masnoće jer je uz nju lakše jesti mnogu zdravu hranu. Umak do rajčica sadržava antiokisdanse i ima nevjerojatno malo kalorija (četiri kalorije po žlici). Masnoće također nema ni senf koji se izvrsno sljubljuje s drugom hranom, a osim njega postoji još niz umaka bez ili s malo masnoća, poput tabasca, sojinog umaka i worchestera, kao i mješavine različitih začina.

Umak od rajčica ima malo kalorija, zdrav je i nema masnoća

Za međuobroke idealan su izbor zdrave grickalice poput sušenog mesa, zobene kaše, energetskih napitaka, krekera bez brašna i vegetarijansko 'meso'.

Evo nekoliko jednostavnih recepata iz 'Dijete 5 faktora'

Doručak: Omlet od sira i brokule

Sastojci za dvije osobe:

5 bjelanjaka
3 šalice krupno nasjeckanih cvjetova brokule
četvrt šalice usitnjenog nemasnog cheddara ili gaude
4 kriške prepečenog cjelovitog kruha
1 žličica mješavine začina
sol i mljeveni crni papar po želji
ulje

Priprema:
Pjenjačom zajedno tucite bjelanjke, mješavinu začina, sol i papar. Premažite teflonsku tavu uljem i zagrijte je. Dodajte cvjetove brokule i pržite ih neprestano miješajući dok ne postanu svijetlozeleni. Dodajte bjelanjke i kuhajte. Kada se smjesa od bjelanjaka počinje odvajati od dna tave, okrenite je i pecite s druge strane. Pospite je sirom i poklopite tavu. Kuhajte 30 sekunda dok se sir ne počne topiti.

Način posluživanja:
Iskrenite omlet na tanjur i presavijte ga na pola. Zatim ga prerežite na četiri dijela i poslužite na prepečencu.

NAPOMENA: Umjesto brokule možete upotrijebiti bilo koje zeleno povrće koje imate u hladnjaku.

Međuobrok: Tvrdo kuhana jaja punjena salatom od tunjevine

Sastojci za dvije osobe:
pola šalice konzervirane tunjevine (dobro ocijeđene)
pola šalice nemasnog kiselog vrhnja
četvrt šalice tanko narezanog poriluka
2 tvrdo kuhana jaja (bez žumanjaka, prepolovljena)
3 šalice naribane mrkve
1 žličica luka u prahu (ili četvrt glavice dinstanog i usitnjenog svježeg luka)
1 žličica češnjaka u prahu
sol i mljeveni crni papar (po želji)

Priprema:
Stavite u zdjelu tunjevinu, kiselo vrhnje, poriluk, luk, češnjak, sol i papar. Sve dobro promiješajte da se smjesa ujednači. Tom smjesom punite polovice jaja.

Način posluživanja: Na tanjuru napravite gnijezdo od ribane mrkve i u sredinu stavite punjena jaja. Ukrasite paprom.

Ručak: Sendviči s puretinom

Sastojci za dvije osobe:
2 uske trake mesnate slanine
1 glavica zelene salate (puterice)
170 g delikatesnog nemasnog purećeg nareska (tanko narezanog)
2 rajčice (tanko narezane)
1 žlica vinskog octa
sol i mljeveni crni papar (po želji)

Priprema:
Stavite slaninu u mikrovalnu pećnicu na tri minute, ili dok ne postane hrskava. Kad je gotova, izmrvite je i stavite na stranu. Stavite oprane i osušene listove salate na tanjur. Na salatu stavite pureći narezak i rajčicu te pospite komadićima slanine. Začinite solju, paprom i poprskajte vinskim octom.

Međuobrok: Slasni zalogajčići od piletine i ementalera

Sastojci za dvije osobe:
30 g nemasnih pilećih prsa (nareska)
115 g nemasnog ementalera (narezanog na prutiće)
4 cjelovita krekera (po mogućnosti od više vrsta žitarica)
1 šalica umaka od rajčica

Način posluživanja: Omotajte tanko narezana pileća prsa oko ementalera i stavite ih na krekere. Ukrasite umakom od rajčica.

Večera: Topla salata od bijeloga graha, cikle i puretine

Sastojci za dvije osobe:
220 g purećeg odreska (narezanog na komadiće od 1 cm)
1 i pol šalica konzerviranog bijeloga graham (ispranog i ocijeđenog)
115 g feferona (nasjeckanih)
četvrt šalice vinskog octa od bijeloga grožđa
170 g konzervirane cikle (ocijeđene i narezane)
ulje
1 žličica origana
1 žličica bosiljka
sol i mljeveni crni papar (po želji)

Priprema:
Namažite teflonsku tavu uljem i zagrijte je. Stavite komadiće puretine i popržite s obje strane. Kuhajte oko dvije minute ili dok meso ne dobije zlatnosmeđu boju. U velikoj zdjeli pomiješajte puretinu, bijeli grah, feferone, ocat, origano, bosiljak, sol i papar. Pažljivo promiješajte. Stavite ciklu na tanjur, a preko nje puretinu.

NAPOMENA:
Ovu salatu možete poslužiti toplu i hladnu.