Zdravlje ZDRAVA NAMIRNICA

Smanjena razina kolesterola čini jaja zdravijima no ikada

  • Autor: tportal.hr
  • 14.2.2011 12:23:08
  • 14.2.2011 11:01:33

Nakon što su nas godinama upozoravali na loše posljedice kolesterola koji se nalazi u jajima, znanstvenici sada tvrde kako su nakon deset godina jaja postala vrlo poželjna i zdrava namirnica zbog niže razine kolesterola

Razina kolesterola koji se nalazi u jajima godinama je smatrana štetnom za zdravlje, no kako tvrde znanstvenici, ta razina je sada znatno niža te su time i sama jaja postala zdravija namirnica. Osim što prvi put u deset godina imaju manju razinu kolesterola, današnja imaju više vitamina D koji ima veliku ulogu u zaštiti kostiju, sprečavanju bolesti kako što je osteoporoza i rahitis.

Razlog zašto su jaja postala zdravija i sadrže veće nutricionističke vrijednosti tijekom posljednjem desetljeća nalazi se u promjeni vrste hrane kojom se hrane kokoši. Naime, donedavno su kokoši bile hranjene koštanim brašnom čija upotreba je zabranjena tijekom devedesetih godina prošloga stojeća.

Andrew Joret, zamjenik voditelja vijeća British Egg Industry, tvrdi da se kvaliteta jaja znatno poboljšala nakon što je prekinuta upotreba koštanog brašna te uvedena hrana nastala mješavinom pšenice, kukuruza i smjesom bogatom proteinima.

Tako su prije dvije godine kanadski znanstvenici tvrdili da je konzumacija jaja povoljno djelovala na smanjivanje krvnoga tlaka, a nedavno istraživanje Sveučilišta Surrey tvrdi kako konzumacija jednog do dva jaja za doručak može pomoći prilikom gubitka viška kilograma.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više