CIJENA LJEPOTE

Modni trendovi koji su štetni za vaše zdravlje

03.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Mislite da praćenje mode šteti samo vašem kućnom budžetu? Varate se. Modni diktati ponekad znaju loše utjecati i na zdravlje. Otkrivamo zašto su velike torbe, tangice i vrlo visoke potpetice prijetnja vašem zdravlju

Tange

Možda izgledaju izazovno, ali znaju biti jako neudobne i pogodne za širenje infekcija. Prilikom trenja, posebno kod tangi od loše sašivene tkanine, može doći do oštećenja kože i upala koje mogu olakšati širenje bakterija te dovesti do raznih gljivičnih infekcija

To se posebno odnosi na tange koje su premale i pretijesne. Ako ih se nikako ne možete odreći, svakako birajte one od prirodnih materijala poput pamuka i svile. Ne nosite ih cijeli dan i zamijenite ih običnim pamučnim gaćicama.

Velike torbe

S predimenzioniranom torbom, kakve obožavaju sve trendseterice, možda ćete izgledati modno osviješteno i seksi, no ona vam može priskrbiti bolove u leđima, vratu i ramenima. U njih stanu sve potrebne i nepotrebne stvarčice pa žene teško mogu odabrati što im stvarno treba, a što ne. U velikim torbama stoga se nađe svega pomalo, kompletna šminka, novčanik, kremica, knjiga…

Kako torbu nosimo na jednom ramenu ili u ruci, tijelo se naginje na neprirodan način, što dovodi do krivog držanja. Ipak, vjerujemo da će se rijetki odreći glomaznih i trendi torbi, pa savjetujemo da bar smanjite količinu stvari, jer vam vjerojatno polovica toga što nosite ionako ne treba. Stručnjaci kažu da ženska torba ne bi trebala biti teža od 1,3 kilograma.

No jedno britansko istraživanje je pokazalo da su ženske torbe u prosjeku teške 2,5 kilograma, a s povećanjem dimenzija torbi povećava se i njihova težina. Dakle, racionalno odaberite što vam stvarno treba.

Uske traperice

Proslavili su ih Mick Jagger i Kate Moss. Iako laskaju malo kojoj figuri, mnogi žele ući baš u uske traperice. Naporno ste vježbali i vi ste napokon ukočili u njih. Vjerojatno ćete izgledati odlično, no isplati li se zbog ljepote žrtvovati zdravlje nogu? Uske traperice mogu uzrokovati obamrlost, utrnuće i modrice.

Ako ih se ipak ne možete odreći, nemojte ih nositi više od tri puta tjedno. Izbjegavajte dugo sjedenje u njima jer je pritisak na živce koji se nalaze na površini kože tada znatno veći.

Uske traperice mogu uzrokovati obamrlost, utrnuće i modrice
Visoke pete i potpuno ravne cipele

Ako ste mislili da samo štikla uzrokuje bolove, varate se. I potpuno ravne cipele, popularne balerinke, koje se nose već nekoliko sezona nisu najbolji izbor obuće. One istežu mišić na listu i naprežu Ahilovu tetivu, a bol možete osjetiti već nakon dva tjedna.

Nabadanje na visokim petama uzrokuje bolne tabane, kurje oči, ali i iskrivljenu kralježnicu. Žene koje često nose cipele na petu višu od šest centimetara stvaraju pritisak na donji dio leđa i riskiraju iskrivljenje kralježnice.

No visoke pete mogu čak i uzrokovati Mortonov neurom
- zadebljanje na malom živcu koji je smješten između trećeg i četvrtog nožnog prsta. Zadebljanje se razvija kao odgovor na iritaciju, traumu ili veliki pritisak, a čak je deset puta češći kod žena. Simptomi Mortonovog neuroma su bol i pečenje s prednje i donje strane stopala. Nošenjem uskih cipela s visokom petom bol se pojačava.

Ako se ipak ne možete odreći omiljenih stileto cipela, bar ograničite vrijeme nošenja. Do ureda nosite tenisice, a zatim uskočite u cipele. Također se možete odlučiti za manju potpeticu. Idealna visina iznosi tri do četiri centimetra.