VRLO OPASNA NAVIKA

Pušenje izaziva i rak dojke

04.02.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Ako ste žena i pušite, imajte na umu da se zaista igrate sa svojim zdravljem. Kako je pokazalo najnovije istraživanje, pušenje je odgovorno i za izazivanje raka dojke

Znanstvenici s Harvarda otkrili su da postoji poveznica između pušenja i raka dojke. Niz dosadašnjih istraživanja otkrio je da pušenje loše utječe na sveukupno zdravstveno stanje, a ovo je prva ozbiljna studija koja pokazuje da je zloglasna navika uzročnik i raka dojke.

Dr. Fei Xue sa sveučilišta Harvard zajedno sa svojim timom proučio je više od 3.000 slučajeva raka dojke kod pacijentica koje su bile bolesne od 1982. do 1996. godine. Osim toga, stručni tim u proteklih pet godina pregledao je i niz aktualnih slučajeva žena od kojih se neke još uvijek bore sa zloćudnom bolesti.

Tijekom oba istraživanja znanstvenici su uočili da je stopa žena oboljelih od raka dojke znatno veća među onima koje su pušile, i to za čak 30 posto. Kao najrizičnija skupina pokazale su se žene koje su počele pušiti prije 20. godine života, kao i one koje su prvu cigaretu zapalile najmanje pet godina prije njihove prve trudnoće.
Znanstvenici još uvijek ne mogu točno objasniti zašto pušenje uzrokuje rak dojke, ali vjeruju kako postoji velika mogućnost da toksini iz cigareta relativno lako i brzo ulaze u tkivo dojki.

'Dosadašnja istraživanja nisu dala posve jasne rezultate da pušenje može uzrokovati i rak dojke, ali sada je ovo istraživanje to pokazalo. Dakako, potrebno je napraviti još dodatnih istraživanja kako bismo jasno znali na koji točno način cigarete izazivaju rak dojke', istaknula je Delyth Morgan iz centra Breakthrough Breast Cancer.