Zdravlje SLUŠAJTE STRUČNJAKE

Čudnovate dijete poznatih opasne za zdravlje

  • Autor: tportal.hr
  • 1.2.2011 13:05:46
  • 1.2.2011 11:36:52

Savjeti poznatih glumica i pjevačica, koje naglašavaju da su izbacile određene namirnice iz prehrane, opasni su i ugrožavaju zdravlje njihovih obožavatelja koji ih slijepo slušaju. Naime, izbacivanje određenih namirnica iz jelovnika nije zdravo i može uzrokovati ozbiljne poremećaje fizičke i mentalne prirode, od kojih stručnjaci izdvajaju ortoreksiju

I dok oboljeli od anoreksije striktno broje zalogaje i kalorije, oboljeli od ortoreksije opsjednuti su kvalitetom hrane i s jelovnika potpuno izbacuju namirnice poput soli, šećera, pšenice, soje, kofeina i alkohola.

Od tog poremećaja, čini se, obolijeva sve više žena u 30-ima jer slušaju savjete poznatih i primjenjuju ih na sebe. Opsesivno pridržavanje pravila znači i da će takve osobe odbijati jesti u restoranima, ali i kod prijatelja i rodbine, te na taj način negativno utječu na međuljudske odnose i kvalitetu života.

Izbacivanje cijele grupe namirnica vodi u ozbiljne zdravstvene probleme, upozoravaju nutricionisti.

'Ortoreksija je bliska opsesivno-kompulzivnom poremećaju. Kod nje se radi ne toliko o potrebi da budete mršavi, nego o kontroli kvalitete hrane. No nijednu hranu ne treba potpuno otpisati i izbaciti iz jelovnika. OK je ponekad pojesti i komadić nezdrave hrane', rekla je Lucy Jones iz Britanske dijetetske udruge.

Psihologinja Anjula Mutanda kaže da je zabrinjavajuće to da se oboljeli od ortoreksije ponose time te propagiraju svoj nezdravi način prehrane.

'Oboljeli od anoreksije to skrivaju, dok se oni koji imaju ortoreksiju ponašaju nadmoćno, čak propovjednički pričaju o tome', kaže Mutanda.

Nutricionisti kažu da su opasne dijete koje se baziraju na krvnim grupama, jer određena krvna grupa navodno zahtijeva određenu prehranu, a u opasnosti su i oni koji se drže dijete bazirane na javorovom sirupu te mogu ozbiljno naštetiti zdravlju.

Dijetu prema krvnim grupama propagira Cheryl Cole, dok se dijete na bazi javorova sirupa drže Beyonce i Naomi Campbell.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više