OPASAN ALKOHOL

Čaša vina dnevno povećava rizik od raka za 168 posto

24.02.2009 u 15:00

Bionic
Reading

Francuski znanstvenici došli su do šokantnog otkrića. Suprotno dosadašnjim vjerovanjima, samo pola čaše vina dnevno povećava rizik od obolijevanja od raka za čak 160 posto, tvrde oni

Istraživanje koje je proveo nacionalni institut za istraživanje raka u Parizu pokazalo je da oko 125 mililitara vina dnevno povećava rizik od obolijevanja od raka debelog crijeva za devet posto, dok se rizik od dobivanja raka usta ili grla uvećava za alarmantnih 168 posto.

Predsjednik instituta Dominique Maraninchi kaže: 'Male dnevne doze alkohola su najštetnije. Nema količine, bez obzira koliko ona bila mala, koja je dobra za zdravlje.'

Ovo otkriće potkrepljuje ranija saznanja prema kojima alkohol povećava rizik obolijevanja od nekih vrsta raka. Konzumiranje alkohola u kombinaciji s pušenjem dodatno povećava rizik.

Istraživanja koja je dosad provela Svjetska zaklada za istraživanje raka pokazala su da alkohol povećava rizik od dobivanja raka usta, grla, glasnica, debelog crijeva, jetra i dojke.

Rizik je veći što je konzumacija veća, a do sada nije potvrđeno da postoji određena količina alkohola koja ne povećava rizik o raka.

Uvriježeno je mišljenje da su male količine alkohola dobre za zdravlje srca, no danas stručnjaci tvrde da su ta istraživanja iz 80-ih godina navela na pogrešne rezultate.