Zdravlje ZA DOBRO RASPOLOŽENJE

Saznajte kako pobijediti zimsku depresiju

  • Autor: tportal.hr
  • 24.1.2011 8:13:56
  • 24.1.2011 7:00:00

Hladnoća i kraći dani s manje svjetlosti nerijetko utječu na naše raspoloženje, pa nije čudno da smo zimi lošije raspoloženi te da patimo od zimske depresije

Neraspoloženost koja dolazi za hladnih dana uslijed manjka svjetlosti prvenstveno je individualna, tvrdi Oz Garcia, a njoj su skloniji osjetljivi ljudi. Zimska depresija prvenstveno se očituje u lošijim društvenim odnosima, poteškoćama sa spavanjem te osjećajem umora, iscrpljenosti i bezvoljnosti.

Kako bi se izbjegnuli ti neugodni problemi, preporučuje redovito vježbanje i fizička aktivnost. Upravo je to ključ sprečavanja zimske depresije. Naime, pojačana tjelesna aktivnost, posebice ona koja jača kardiovaskularni sustav, potiče izlučivanje endorfina koju su ključni za osjećaj sreće i zadovoljstva. Poslijepodnevna šetnja po svježem zraku može učiniti pravo čudo za vaš organizam i raspoloženje, a poslije ćete biti puni energije te ćete se osjećati sretnije i zadovoljnije.

Za sunčanih dana, kada ste god u prilici, preporučuje se boravljenje na svježem zraku. Naime, zimska depresija nastupa i zbog manjka vitamina D te uzrokuje promjene raspoloženja i poteškoće sa spavanjem, pa nerijetko osjećamo tugu i glad. Osim boravljenjem na suncu, vitaminom D se opskrbite i uzimanjem dodataka prehrani te konzumacijom određene hrane kao što je riba, gljive, jaja i meso, što će vam zasigurno pomoći da ostanete zdravi, fit i dobro raspoloženi tijekom zime.

Zimska depresija često nas potiče da utjehu pronalazimo u nezdravoj hrani prepunoj ugljikohidrata, stoga treba pripaziti i grickalice zamijeniti zdravijoj verzijom. Upravo zbog toga je nakupljanje viška kilograma češće zimi nego ljeti, a nezadovoljstvo vlastitim izgledom samo će još pojačati osjećaj nezadovoljstva.

Druženje s prijateljima i obitelji isto je tako važan faktor, stoga se, iako ste bezvoljni, potrudite organizirati poneko druženje ili zajedničku aktivnost koji će vam zasigurno vratiti osmijeh na lice i pozitivne misli.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više