RECITE CELULITU ZBOGOM

Kako do tanjih bedara u samo 30 dana

20.01.2011 u 15:20

Bionic
Reading

Nakon blagdanskih obilnih trpeza i teške zimske prehrane, omiljene traperice su vam postale pretijesne. Ništa zato, donosimo vam formulu uspjeha koja vam pomaže da se riješite mrskih naslaga u samo 30 dana

Kako 70 posto celulita možemo zahvaliti stilu života, a 30 posto genetici, ima šanse da ga se ipak nekako riješimo. Naime, bedra i stražnjica puna celulita mogu postati prošlost ukoliko se držite specifičnih vježbi koja ciljaju na ta problematična područja i provodite pravu dijetu.

Donosimo vam savjete autorice Wendy Stehling, čija je knjiga 'Thin Thighs In 30 Days' izdana 1980. i prodana u više od 2,5 milijuna primjeraka. Knjigu je prilagodila današnjim ženama i stilu života, a novo izdanje donosi tajnu kako pobijediti mrsku narančinu koru.

'Ne trebate kupovati čudotvorne kreme, jesti egzotičnu hranu ni učlaniti se u teretanu kako bi vidjeli rezultate. Samo se trebate predano posvetiti dokazanom programu od tri koraka koji pomaže da se riješite celulita u 30 dana', obećava autorica.

Prvi korak: Hodajte

Ne zvuči inovativno, no najbolji način da poboljšate svoje zdravlje i stanjite bedra je upravo hodanje - redovito i brzo. Hodanje, ako ga prakticirate na pravoj ruti i redovito, može potrošiti i 300 kalorija na sat. Kako biste postigli rezultate u 30 dana, morate hodati jedan i pol do pet kilometara dnevno i tako šest dana. Svaki dan nakon hodanja trebate provoditi ciljane vježbe koje vam donosimo u koraku dva.

I hodanje na pokretnoj traci se računa
Savjet više

Pronađite odgovarajuću rutu i na karti provjerite koliko je duga.
Potražite neku koja sadrži i brežuljke ili uzbrdice za još bolji učinak na mišiće i bedra. No ukoliko ne želite hodati vani, računa se i hod po pokretnoj traci.
Za hodanje uvijek izaberite udobne tenisice u kojima vam noga diše i ima dovoljno mjesta.
Ne zaboravite na istezanje mišića, prije, tijekom i nakon hodanja.
Hodajte brže nego inače i dopustite svojim rukama da se njišu.
Važno je i držanje. Prilikom hodanja zabacite ramena unatrag, bradu držite visoko gore i gledajte ravno naprijed.

Korak broj dva: Ciljane vježbe

Podignite bedra
Legnite na trbuh i podignite noge od podloge tako da ih malo savijete u koljenima. Naime, stopala vam trebaju biti iznad visine stražnjice. Ponavljajte vježbu nekoliko puta s tim da noge držite u zraku od pet sekundi pa polagano povećavate do 15.

Pozdravite se s unutrašnjim naslagama
Sjednite na pod, savijte koljena stopala vam trebaju biti na podu, a leđa vam moraju biti ravna. Dok je jedna noga na podu, rukom uhvatite stopalo druge noge i povucite ga prema sebi, odnosno prema koljenu noge koja je na podu, i povucite ga prema sebi. Zadržite nogu pet sekundi. Ponovite pet puta s jednom nogom, zatim isti postupak ponovite s drugom nogom.

Kick-kick
Sjednite na pod, s jednom nogom savijenom u koljenu tako da vam je stopalo ravno na podu, dok je druga noga ispružena. Podignite ispruženu nogu i zadržite je pet sekundi. Istu vježbu ponovite s drugom nogom.

Pony kick
Stanite na koljena i laktove, a leđa držite ravnima. Polako podižite lijevu nogu u koljenu savinutu pod kutom od 45 stupnjeva. Stopalo vam treba biti iznad visine stražnjice. Zadržite nogu u zraku pet sekundi i ponovite pet puta. Istu vježbu napravite i s drugom nogom.

Vježbe uz zid
Stanite desetak centimetara daleko od zida, sa stopalima prema naprijed. Spuštajte se niz zid dok ne dođete u položaj kao da sjedite. U tom se položaju zadržite od 30 sekundi do dvije minute.

Dodatno pojašnjenje
Kako bi vaša bedra uistinu bila čvrsta i bez celulita nakon četiri tjedna, pridržavajte se dnevne rutine hodanja. Nakon svakog hodanja učinite vježbe opisane gore i ponavljajte ih što češće možete. Svaki dan hodajte minimalno kilometar i pol do dva. Ubacite koju uzbrdicu u vašu dnevnu rutinu hodanja. Hodajte brzo i ne posustajte.

Korak broj tri: Savjeti koji bi vam trebali pomoći da reducirate unos kalorija

Važite se svaki dan.
Jedite kad ste gladni. Nikad nemojte dopustiti da pregladnite, samo ćete se prejesti.
Pijte dovoljno tekućine.
Uvijek sjedite za stol i jedite uživajući u hrani.
Izbacite namirnicu koju ste jeli redovito, a kalorijska je bomba (recimo krafnu).
Pazite na količinu hrane.
Ne jedite manje od 1.500 kalorija dnevno, a prije nego počnete dijetu savjetujte se s doktorom.

Prema nekim istraživanjima, možda vam čak i nije potrebna neka posebna dijeta. Možete jesti kao i inače, samo u manjim količinama. Svakako brojite kalorije. Tako, recimo, ako vam je ciljana težina 65 kilograma i imate između 18 i 30 godina, dnevno biste trebali unositi 2.300 kalorija, ako imate između 35 i 55, broj kalorija je 2.050, a ako imate između 55 i 75, dnevni unos kalorija pada na 1.800.