Zdravlje OPREZNO S PREHRANOM

Držanje dijete u trudnoći smanjuje IQ djeteta

  • Autor: tportal.hr
  • 18.1.2011 12:01:11
  • 18.1.2011 10:47:24

Trudnice koje drže dijetu izlažu svoje nerođeno dijete rizicima od nižeg IQ-a i problema u ponašanju, pokazuju najnovija istraživanja

Naime, majke koje u prvoj polovici trudnoće djetetu uskraćuju vitalne nutrijente i kalorije usporavaju rast i razvoj djeteta. Istraživanja su provedena na životinjama no istraživači se slažu da je vrlo vjerojatno da se ista stvar događa i kod žena koje za vrijeme trudnoće ne jedu zdravo.

Nova studija promatrala je dvije skupine ženki babuna, sisavaca iz reda primata koji su različito hranjene tijekom trudnoće. Prvoj skupini nudili su hranu i mogle su jesti koliko su htjele dok su ženke u drugoj skupini dobile 30 posto manje nutrijenata.
U onih majki koje su jele manje moždane stanice kod mladunčadi nisu se dijelile koliko su trebale i nisu se stvarale veze između neurona.

Sličan problem kod ljudi može se dogoditi kod majki koje su starije te majki tinejdžerica, poručuju znanstvenici u radu Nacionalne akademije znanosti. Naime, u tinejdžerskoj trudnoći do nerođenog djeteta ne dolaze svi potrebni hranjivi sastojci jer je i majka još u fazi rasta i razvoja. Kod starijih pak trudnica može biti smanjen protok krvi u maternicu što također onemogućava protok svih hranjivih sastojaka do fetusa.

No ne slažu se svi znanstvenici s ovim otkrićem za koje kažu da se ne odnosi na ljude.
'Sva istraživanja koja su rađena na ljudima nisu pokazala kako dijeta u prvoj polovici trudnoće može uzrokovati probleme. Naš moto je nepromijenjen – trudnice bi trebale jeste zdravu i mješovitu hranu, trebale bi izbjegavati držanje dijeta ali isto tako i suzdržavati se kako ne bi jele za dvoje', rekao je doktor Patrick O'Brian konzultant i glasnogovornik Kraljevskog koledža za opstetriciju i ginekologiju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više