MAGIČNA BILJKA

Soja dokazano pomaže u borbi protiv tumora

14.01.2011 u 12:53

Bionic
Reading

Soja je već dulje na glasu kao vrlo zdrava biljka koja sprečava niz bolesti. Sada je i znanstveno dokazano da je od neprocjenjive vrijednosti u borbi protiv raka prostate i raka dojke

Znanstvenici su potvrdili da je soja uistinu zdrava biljka te da je od velike pomoći prilikom borbe s dvije vrste karcinoma – prostate i dojke. Provedena su dva odvojena istraživanja. U jednom koje su proveli norveški znanstvenici otkriveno je da sastojci soje usporavaju ili čak zaustavljaju širenje raka prostate.

Iako je istraživanje provedeno na relativno maloj skupini od 38 muškaraca, ali znanstvenici smatraju da bi dobiveni rezultati mogli dovesti do osmišljavanja novih terapija koje će moći spriječiti metastaziranje raka prostate. To bi bile prve terapije koje ne bi sadržavale toksine i mogle bi biti revolucionarne, smatraju znanstvenici.

U drugom istraživanju u kojemu je sudjelovalo 1.300 žena, američki znanstvenici dokazali su da soja može smanjiti rizik od nastanka raka dojke. Uočeno je da žene koje su konzumirale soju imaju 30 posto manji rizik od dobivanja invazivnog tumora te 60 posto manji rizik od dobivanja tzv. sporijeg tumora.

Premda i norveški i američki znanstvenici napominju da su potrebna daljnja istraživanja, već su ova sadašnja dobra vijest i smjernica koja pokazuje da se soja svakako treba naći na redovitom jelovniku.