ULAGANJE U BUDUĆNOST

Najbolji zdravstveni savjeti za muškarce

24.01.2011 u 08:41

Bionic
Reading

Imate ispunjen život, karijeru, obitelj, prijatelje i hobi. No kako biste što duže i kvalitetnije uživali sa svojim najdražima, vrijeme je da se pobrinete za sebe i za svoje zdravlje. Unaprijedite svoj životni stil, obogatite odnose i obavljajte preventivne liječničke preglede koji vam mogu spasiti život

Evo savjeta kojih biste se trebali držati ukoliko želite poboljšati svoj životni stil i zdravlje:

Idite već jednom kući

Ponekad nećete moći otići s posla nakon regularnog radnog vremena, no nemojte da vam prekovremeni sati postanu navika. Prekovremeni konstantni rad povezan je s češćim obolijevanjem od psihosomatskih bolesti i depresije te dugoročno može naštetiti zdravlju. Čak 12,5 posto muškaraca koji rade prekovremeno pokazuju znakove depresije i drugih psihičkih problema poput stresa i nervoze.

Njegujte svoju društvenu mrežu i kontakte
Ljudi koji su u kontaktu sa svojom obitelji i prijateljima imaju manje šanse za srčana oboljenja. Istraživanja su pokazala da oni kojima manjka socijalnih kontakata imaju viši kolesterol, krvni tlak i čak više puše. Socijalna potpora također uvelike pomaže da ostanete staloženi u stresnim vremenima, a jača i osjećaj pripadanja.


Boravite na suncu i istovremeno ulažite u razvijanje svojih društvenih kontakata
Boravite na suncu
Samo 15 do 20 minuta dnevno na suncu opskrbit će vas potrebnom dozom vitamina D. Dovoljno vitamina D štitit će vas u jednoj mjeri od dijabetesa, zatajenja srca, visokog krvnog tlaka ili čak i obične prehlade. No nemojte pretjerivati kako ne biste naštetili koži. Vitamin D također pomaže onima koji imaju astmu i kronične plućne bolesti.

Ugasite TV
Prilično je lako vegetirati pred televizorom, no to našem organizmu pada puno teže nego što mislite. Naime, onima koji u 20-ima i 30-ima gledaju TV povećavaju se šanse da dožive srčani udar u 40-ima. Mislite li kompenzirati ležanje pred TV-om vježbom, varate se. Najnovija istraživanja pokazuju da štetu koju ste nanijeli organizmu zbog sjedenja ispred TV-a ne možete popraviti naknadnim vježbanjem.

Umjereno pijte

Ne više od dva pića dnevno muškarce može zaštititi od kardiovaskularnih problema.

Pazite na šećer u krvi
Čak i malo povišeni šećer u krvi može biti štetan za organizam koliko i dijabetes. No većina muškaraca ne zna da ima takav problem. Pravilnom prehranom regulirat ćete razinu šećera. Birajte hranu s nižim glikemijskim indeksom, kao što su cjelovite žitarice i povrće. One se sporije probavljaju i ne uzrokuju skakanje vrijednosti šećera u krvi kao neke druge namirnice.

Kontrolirajte prostatu
Neki oblici raka prostate mogu rasti tako sporo da vam, nasreću, nikada neće ugroziti život, no redovitom kontrolom nećete se ni dovesti u situaciju opasnu po život. Također, kako biste smanjili rizik od najčešćeg tipa raka kod muškaraca, jedite manje masne namirnice bogate vlaknima i puno povrća. Uzimanje vitamina D i E, selena i zelenog čaja može također pomoći u prevenciji. O prehrani se svakako savjetujte s liječnikom.

Pazite na plodnost
Zaštitite svoju buduću obitelj. Poznato je da vrućina loše utječe na spermije, a to znači da i vrućica te laptop koji držite u krilu također smanjuju vašu plodnost.

Prije bavljenja fizičkom aktivnošću popijte šalicu kave
Dobra vijest za one koji vole kavu, čaj i Coca-Colu. Istraživanja su pokazala da oni koji umjereno i redovito vježbaju i usto popiju šalicu kave imaju manje šanse da obole od raka prostate. Također, šalica kave uz fizičku aktivnost pomoći će vašim mišićima da se brže oporave.

Pojedite curry
Kurkuma, začin koji curryju daje žutu boju, blagotvoran je na mnogo načina. Može spriječiti razvoj Alzheimerove bolesti, depresije i raznih upala.

Pratite svoje zdravstveno stanje i ne ignorirajte simptome koje vam šalje tijelo
Dogovorite kolonoskopiju
To nikako ne spada u ugodnu pretragu, no rak debelog crijeva puno više pogađa muškarce nego žene. Pazite na svoje zdravlje i, ako imate i više od 50 godina, svakako otiđite na pregled koji može spasiti život.

Radite na svojoj vezi
Muškarci koji su u sretnom braku ili vezi imaju manje šanse da dožive moždani i srčani udar, za razliku od samaca ili onih u nesretnim zajednicama. Stabilna obiteljska situacija preduvjet je za blagostanje i duha i tijela.

Kontrolirajte stres
Probajte se riješiti stresa jer ne samo da je neugodan, već može ozbiljno naštetiti vašem zdravlju. Čini vas osjetljivijima na upale i povećava rizik od srčanih oboljenja. Stres, naime, uzrokuje povećanje razine hormona kortizola, koji povisuje razinu šećera u krvi, ali i krvni tlak. Konstantan stres i proizvodnja tog hormona mogu dovesti do infarkta.

Vježbajte
Redovita i intenzivna vježba od 30 minuta dnevno smanjit će depresiju, pokazuju brojna istraživanja.

Vježbajte mozak
Redovito aerobno vježbanje bar tri sata na tjedan pojačava protok krvi kroz mozak i blagotvorno utječe na memoriju. Jedite karfiol. Najnovija istraživanja pokazuju da on daje energiju i blagotvorno djeluje na aktivnost u prednjem dijelu mozga, odgovornom za donošenje odluka i memoriju.