PUŠENJE UBIJA

Samo jedna cigareta dovoljna je za srčani udar

12.12.2010 u 17:09

Bionic
Reading

Svi koji misle da im jedna cigareta ne može nauditi, u velikoj su zabludi. Već i samo jedna popušena cigareta može biti dovoljna da izazove srčani udar

Izvještaj istraživanja američkog ureda za javno zdravstvo Surgeon General pokazuje da ne postoji razina do koje je izlaganje duhanskom dimu bezopasno, bez obzira je li riječ o aktivnom ili pasivnom pušenju.

Istraživanje koje je vodila američka znanstvenica Regina Benjamin pokazalo je da se u svakoj cigareti krije više od 7000 raznih kemikalija koje direktno utječu na organizam. Sadržaj dima direktno ulazi u krvotok i mijenja njegov kemijski sustav, tako da krv postaje 'ljepljiva', što pridonosi stvaranju ugrušaka koji mogu začepiti uske arterije. Osim toga, ova pojava dovodi i do trajnog sužavanja krvnih žila.

Ni pasivno pušenje nije ništa manje opasno. Udisanje dima cigarete druge osobe također može uzrokovati srčani udar, stoji u izvještaju.

Pušenje ima i druge štetne efekte na cijeli organizam. Dijabetičarima otežava kontroliranje šećera u krvi, a žene sprječava da zatrudne. Trudnicama koje konzumiraju cigarete prijeti opasnost od pobačaja ili preranog poroda, a kod novorođenčadi je povećan rizik od sindroma iznenadne smrti.

Pozitivna i sigurna stvar je da će osobe koje prestanu pušiti definitivno biti zdravije. Ostaviti cigarete nikad nije kasno, ali se uvijek isplati.