ZDRAVIJA OPCIJA

Zašto je organska hrana sve popularnija?

02.05.2013 u 11:20

Bionic
Reading

Organsko i ekološki je ne samo zdravo, već i in. Sve je više poklonika zdrave prehrane koji pri biranju proizvoda vode računa da oni budu organskog porijekla. No, što zapravo znači da je nešto organsko i je li organska hrana nužno i zdravija

Prema riječima voditeljice lanca trgovina Bio&bio Žane Hinek, organski proizvodi su oni čiji su sastojci porijeklom iz ekološkog uzgoja, što znači da nisu tretirani pesticidima, herbicidima, da ne sadrže umjetna bojila niti mirise, da su pakirani u ekološku ambalažu i da posjeduju certifikat ekološkog ili organskog uzgoja. Ekološki proizvod je onaj koji sadrži 95 posto ekoloških sastojaka.

Međutim, danas je na tržištu mnogo proizvoda koji se propagiraju kao organski i zdravi jer kod nas zakon još ne regulira dovoljno strogo kriterije za upotrebu naziva ekološki, no uskoro će Ministarstvo objaviti i standarde za ekološke proizvode, pa će se uvesti reda i na tržište.

Organska hrana zdravija jer sadrži puno više minerala i vitamina od konvencionalne

'Ekološki proizvodi u svijetu su priznati i prepoznati već dugi niz godina, dok je kod nas to krenulo puno kasnije. Najveći hrvatski lanac ekoproizvoda Bio&bio nedavno je otvorio desetu trgovinu i za to je trebalo puno truda, osobito ako se uzme u obzir da je prisutan u Zagrebu, Rijeci, Puli, Splitu, Dubrovniku i Varaždinu. Osviještenost ljudi svakim je danom sve veća, ljudi sve više čitaju deklaracije i važno im je što jedu i kakvu kozmetiku koriste i sve više postaju svjesni važnosti zdrave hrane, tako da se i postotak kupaca ekoloških proizvoda iz dana u dan povećava', rekla je Žana Hinek.

Činjenica je da je organska hrana zdravija jer sadrži puno više minerala i vitamina od konvencionalne. Osim toga, nije tretirana pesticidima i kemikalijama, kako u procesu proizvodnje, tako ni tijekom transporta i skladištenja. Ekološki proizvodi moraju se proizvoditi u transportnim prijevoznim sredstvima koja su u potpunosti očišćena od bilo kakvih konvencionalnih proizvoda, dok skladišta moraju biti posebno prilagođena ekološkim proizvodima, naglašava Hinek. No, to s druge strane povisuje njezinu cijenu, pa je organska hrana skuplja od konvencionalne od 20 do otprilike 30 posto. Usprkos tome, polako postajemo sve osvješteniji, što zbog brige zbog vlastitog zdravlja i uloge koja u njegovom očuvanja ima prehrana, a što zbog zaštite okoliša.

Želite li napraviti mali pomak ka zdravijem načinu života, za početak razmislite o tome što vam se nalazi na tanjuru. Prema popisu radne grupe za okoliš (Environmental Working Group), najzagađenije voće i povrće koje sadrži najveću razinu rezidualnih pesticida su jabuke, celer, trešnje, grožđe, zelena salata, krumpir, paprika, špinat, breskve, kruške, jagode i nektarine, pa kad sljedeći put krenete u u nabavu neke od tih namirnica, vodite računa jesu li iz 'običnog' ili organskog uzgoja.
Autorica brojnih zdravih kuharica Jadranka Boban Pejić preporuča nekoliko Bio&bio proizvoda za cjelovito zdravlje žene i djece:

Ekoproizvodi podliježu striktnim standardima zaštite, sigurnosti i kvalitete proizvoda.

Bogatiji su hranjivim sastojcima.
Dokazano su zdraviji, posebice za djecu.

Bogatijeg su okusa i iznimne vitalnosti.

Birajući ekološke proizvode sigurni ste da odabirete namirnice bez tragova pesticida i teških metala.

Ne sadrže umjetne boje, arome i konzervanse.

Pakirani su u ekološku i neškodljivu ambalažu.

Ekološkim proizvodima čuvaju se vode, kvaliteta tla i neobnovljivi resursi.

Crvena leća bogata je fitoestrogenima, pomaže očuvanju ravoteže hormona, lako je probavljiva, brzo se kuha te se lako primjenjuje u brojnim receptima, u juhi, namazu, varivu, umacima, pireu, zapečena u pećnici, kroketi…

Smeđa riža u kombinaciji s divljom rižom kombinacija je koja osigurava neophodna vlakna i balastne tvari, odličan omjer složenih ugljikohidrata i bjelančevina te kompleks B vitamina koji umirujuće djeluju na živčani sustav. Za bogata rižota, variva, jela s povrćem, krokete...

Suncokretove sjemenke prepoznatljivog su punog okusa. Bogate su lignanima, vrstom fitoestrogena, nezasićenim masnim kiselinama te vitaminom E, snažnim antioksidansom i vitaminom ljepote i dugovječnosti. Lagano tostirane sjemenke suncokreta ukusna su užina, posipanje za žitarice, salate i jela od povrća ali i odličan dodatak namazima umjesto ulja kao i desertima.

Herbal female complex Solgar izvrstan je kao dodatak prehrani. Anđelika, cimicifuga i konopljika svojim aktivnima sastojcima doprinose stvaranju ravnoteže između estrogena i LH, čime ublažavaju simptome menopauze kao što su navale vrućine, noćno znojenje, palpitacije ili napetost.Ženska ravnoteža, Yogi tea/čaj koji u sebi spaja izvrsnu kombinaciju ljekovitog bilja koje jača naš reproduktivni sustav i time pomaže lakše održavanje ravnoteže.

Prednost organskih proizvoda najvažnija je za djecu. Prosječna beba danas se rodi sa 200 toksina u tijelu, a do napunjene druge godine količina toksina u tijelu već dostiže opasnu razinu. Hranimo li djecu organskim proizvodima smanjujemo razinu toksina u njihovom organizmu za pet šestina!

Proso  jednostavna hranjiva žitarica izvrsna za jesen i zimu. Sjajno se kombinira s različitim povrćem kao što je bundeva, ali i s drugim žitaricama poput amaranta, slatke riže i sl. Hranjivost kašice od organski uzgojenog prosa i povrća svježe pripremljene kod kuće teško da može nadmašiti bilo koji drugi proizvod.

Bundeva hokkaido može biti omiljeno povrće na dječjem jelovniku. Krem juha, pečena bundeva, 'pomfrit', tempura, u namazu s kikiriki maslacem ili pak u knedlama ili bundevčinkama samo su neka od jela koje djeca vole. Poboljšava probavu i jača imunitet.

Kratko kuhana jabuka s malo kuzua i rižinog slada prava je poslastica za jesensku užinu. Upravo za jabuke je izuzetno važno da su iz organskog uzgoja jer konvencionalne u sebi sadrže jako puno toksina.

Oatly zobeni napitak odlična je 'baza' za napitak sa zelenom magmom, a topli napitak poput vruće čokolade (s carobellom) izvrstan je napitak za djecu. Zelena magma u prahu, od jedne godine nadalje, pravi je zeleni čuvar zdravlja najmlađih. Osobito je važna za djecu koja ne jedu zeleno lisnato povrće. Riznica je hranjivih sastojaka, a djeluje i kod alergijskih stanja.

Rižin slad Fertilia/Ekoland najbolji je zaslađivač, pogotovo za malu djecu. Umjereno je slatkog okusa, lako se miješa s jesenskim kremama, kompotima i pudinzima. Složeni je šećer, pa ne povećava naglo razinu šećera u krvi i ne izaziva ovisnost.

Suhe marelice prava su riznica željeza pa se posebno preporučuju djeci s nižom razinom željeza u krvi, a lako se kombiniraju s prosom i drugim žitaricama u kašicama.

Sezamove sjemenke i maslac od sezama odličan su izvor kalcija i nezasićenih masnih kiselina. Sezam treba tostirati i samljeti u prah, pa davati djeci nekoliko žlica dnevno, a maslac/tahini se može koristiti kao namaz ili dodatak u namazima i umacima.