LJETO BEZ BRIGA

Kako provesti savršen godišnji odmor i uštedjeti – ili zaraditi?

30.05.2016 u 11:28

Bionic
Reading

Dani su sve topliji, a približava se i vrijeme godišnjih odmora – s jedne strane to znači uživanje na nekoj obali, planini ili putovanju, s druge, tu su brojni logistički problem. Treba pretraživati oglasnike u potrazi za apartmanom, servisirati auto prije puta, nabaviti karte za autobus ili avion, zbrojiti sve te troškove… A možda može i drukčije?

Dobrodošli u 2016., godinu u kojoj smo debelo zagazili u ekonomiju dijeljenja. To je termin koji podrazumijeva unajmljivanje ili razmjenu usluga i proizvoda kako biste što bolje iskoristili ono što imate. Apartman na moru vam neko vrijeme stoji prazan, stan skuplja račune za režije dok ste na moru, automobil vam većinu vremena stoji na parkingu? Servisi u ekonomiji dijeljenja pomažu vam da ih pretvorite u izvor zarade – ili da unajmite od drugih po nižoj cijeni

Unajmi apartman, iznajmi stan!


Ako se spremate na more, u neki drugi grad ili državu, trebat će vam smještaj. Umjesto da tražite hotele ili pretražujete oglasnike u potrazi za apartmanom, posjetite Airbnb – servis koji nudi više od 250 tisuća ležajeva u 30 tisuća gradova i više od 192 zemlje.

Potražite grad ili mjesto u kojem želite odsjesti i birajte – ne nedostaje fotografija smještaja i iskustava drugih korisnika, a sve je prikazano na interaktivnoj karti kako biste znali gdje se točno nalazi soba, stan, apartman ili kuća koju planirate unajmiti.

Sve se odvija preko online platforme, gdje odmah možete i platiti digitalnim putem preko svoje kreditne kartice i tako rezervirati smještaj, a u malo vjerojatnom slučaju bilo kakvog spora ili problema, znate da servis stoji iza vas te je povrat novca na karticu osiguran, bez nepotrebnih pregovora s najmodavcem!

Nemojte zaboraviti pogledati impresivan popis pogodnosti za korisnike MasterCard kartica u nizu malih i obiteljskih hotela duž obale.

Kada već koristite prednosti Airbnba ili nekog srodnog servisa za pronalazak smještaja, zašto ga ne biste i ponudili? Ako odlazite na godišnji odmor, stan će vam najvjerojatnije biti prazan tjedan ili dva, a na istom servisu možete ga kratkotrajno iznajmiti u tom razdoblju - pokrili ste si troškove smještaja!

Za one malo skeptične prema prema privatnom smještaju, tu su alternative poput stranice Booking.com na kojoj digitalno možete pregledati i rezervirati smještaj u hotelu ili hostelu, a ako ste spremni na potpunu avanturu, tu je Couchsurfing. Smještaj preko tog servisa je besplatan, no zauzvrat nudite svom domaćinu društvo i protuuslugu ako se nađe u vašem gradu!

Podijeli vožnju!


Riješili smo smještaj, no kako ćete stići do odredišta? Idete li autobusom, vlakom ili avionom, ne razbijate glavu time gdje ćete parkirati auto kada jednom dođete do kolodvora ili aerodroma, već uskočite u Uber – ne brinite se oko gotovine, jer sva plaćanja idu preko kartice.

Preferirate li putovanje automobilom, razmislite o opciji da vožnju podijelite s nekim. Servisi kao što je BlaBlaCar omogućavaju vam da uskočite u auto nekome tko ide u istom smjeru i s tom osobom podijelite troškove puta. Ne samo da ćete tako uštedjeti, već se ne morate brinuti o iznajmljivanju auta, vožnji ili pripremanju vlastitog vozila za put.

Ako ipak više volite na put ići vlastitim automobilom i imate mjesto viška, možete ga ponuditi na istom servisu i tako si smanjiti trošak benzina i cestarine. Kada smo već kod cestarine, znate li da ih možete plaćati i karticama i beskontaktnim plaćanjem? Tako ćete izbjeći gužve na naplatnim kućicama!

U ekonomiji dijeljenja ovaj se princip zove ride sharing ili dijeljenje vožnje, no postoji još jedna opcija koja vam rješava pitanje prijevoza, a zove se car sharing. Kada putujete bez auta, ali zaključite da bi vam prijevoz na četiri kotača bio koristan, servisi poput Spin Cityja koji uskoro kreće s radom na našim prostorima omogućavaju vam da preko aplikacije na nekoliko sati unajmite automobil u nekom gradu.

Plaćanje se kao i kod Ubera odvija bez gotovine, preko aplikacije i vaše kartice, automobili su dostupni na više mjesta u gradu u kojem se nalazite, ne trebate prolaziti duge procedure ili plaćati za cijeli dan ako vam automobil treba tek za nekoliko relacija, a ni briga oko benzina ne pada na vas!

Isti princip s aplikacijom i bezgotovinskim plaćanjem po satu vrijedi i za bicikle – na domaćem terenu tu uslugu nudi Next Bike, no provjerite postoji li sličan servis i na vašem odredištu. Razgledavanje je puno zabavnije na dva kotača!

Pripremite se!


Svaki iskusni putnik zna da iza svakog bezbrižnog puta stoji dobra priprema. Spontani putnici koji su se spremni za odredište odlučiti tek koji dan prije puta mogu isprobat HitList, aplikaciju koja korisnicima šalje najpovoljnije vikend-letove s vašeg najbližeg aerodroma! Sve letove možete bookirati i platiti karticom preko interneta, što znači da u nekoliko minuta imate kartu za svoju novu avanturu!

Odnedavno i autobusne karte možete kupiti preko interneta, za što se pobrinuo domaći servis Vollo, pa možete zaboraviti i čekanja na kolodvorima. Putujete li na neku veću turističku destinaciju s mnogo znamenitosti, pripremite se i ulaznice za njih kupite prije puta preko interneta kako ne biste morali satima stajati u nekom redu. Svakako isprobajte Croatia Tickets, gdje korisnici MasterCard kartica također ostvaruju različite pogodnosti.

Zaboravite na svoje stare metode putovanja, jer danas sve možete brže, jednostavnije, digitalnije i povoljnije, a rezultat je ljeto bez briga – svi se možemo složiti da je to neprocjenjivo!

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji tima Tnative tportala usuradnji s MaterCardom kao dio sadržaja tportala, a u skladu snajvišim profesionalnim standardima.