Stopa krađa i provala raste

Što napraviti kada vam provale u stan?

18.05.2016 u 14:08

Bionic
Reading

Sve je više krađa i teških krađa, pokazuju aktualna policijska izvješća, no što kada se to dogodi baš nama, a ne „nekome drugome“? Tko nadoknađuje štetu koja je nastala provalom u vaš dom i vrijednost ukradene imovine?

Vratili ste se u svoj dom, vikendicu ili apartman i shvatili da nije sve na svome mjestu – vrata ili prozor su obijeni, a vrijedne stvari koje su se nalazile u vašem domu više nisu ondje. Nažalost, to više nije tako rijedak scenarij, već stvarnost s kojom se u 2015. godini morao suočiti povelik broj građana.

U odnosu na godinu ranije, imovinska kaznena djela u 2015. bila su u porastu za 5,2 posto. U konkretnijim brojkama, prijavljeno je 6993 krađa i težih krađa provaljivanjem u kuće, stanove i vikendice.

Šteta koja je u prošloj godini nanesena kroz krađe i teže krađe, prema policijskom izvješću, iznosi više od 250 milijuna kuna! Posebno su porasle provale u vikendice, koje veći dvije godine stoje prazne i bez nadzora – provala u njih prošle godine je bilo 1,4 posto više nego prethodne!

Kako nadoknaditi štetu?

Kada vam netko provali u dom ili vikendicu, prva reakcija je naravno da pozovete policiju. No kada je obavljen očevid, ostaje pitanje - tko će nadoknaditi štetu?
U principu, osoba koja je počinila krivično djelo dužna je nadoknaditi povrede koje su tako nastale, to jest - platiti odštetu. Treba ipak imati na umu da je prema istom izvještaju koeficijent razriješenosti bio 27,9 posto, što znači da dio počinitelja nije pronađen, a šteta nije namirena.

U toj situaciji ostaje vam da sami namirite štetu dok se počinitelj ne nađe i pomirite se s činjenicom da vam čak, i ako se šteta jednom nadoknadi, nitko neće nadoknaditi za stresnu situaciju kojoj ste bili izloženi.

Budite spremni!




Postoje neke stvari koje možete napraviti kako biste smanjili mogućnost provale u vaš dom. Ministarstvo unutarnjih poslova vam savjetuje da uvijek zaključavajte ulazna vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni te zatvarate prozore i balkonska vrata, stavite dodatnu zaštitu na vrata i staklene površine te ne držite dragocjenosti na mjestima koje lopovi prvo provjere: na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i sl. Također ne razglašavajte da odlazite na godišnji odmor ili da ste uštedjeli veću svotu novaca, upozoravaju.

No ništa od ovoga ne jamči da se neće provaliti baš u vaš stan – a ako se to dogodi, dobro je znati da u tome niste sami i da sva šteta ne pada na vaš budžet. Croatia Imovina štiti vaš dom od čak 17 rizika, uključujući požare, poplave, ali i provale. Možete osigurati kako građevinski dio svog objekta, tako i stvari u njemu – bilo da je riječ o uporabnim predmetima ili predmetima od posebne vrijednosti.

Uz ovakvo osiguranje pokrivene su štete nastale provalom, ali i vrijednost ukradenih stvari koje ste osigurali. Provale možda ne možete predvidjeti, ali možete se od njih na vrijeme osigurati i znati da uz vas stoji vaše osiguranje, s više od 130 godina sigurne i brze isplate šteta.

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s Croatia osiguranjem kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.