Put pod pedale

Kako i gdje na izlet biciklom?

03.06.2016 u 09:04

Bionic
Reading

Kao što je uvale najbolje istražiti brodom, tako je i lijepe krajolike najljepše obići biciklom. Saznajte kako biciklom otići na izlet ili ga prevesti do obale

Iako je sve počelo kao trend zbog izbjegavanja troškova gradskog prijevoza, bicikiranje je za mnoge postalo stil života. Sve više ljudi biciklira i izvan dnevne “kuća-posao” rute. Donosimo vam 8 destinacija za idealan biciklistički izlet, ali i savjete kako prevesti bicikl do željenih destinacija.

1.Varaždinska regija





Varaždinska regija idealna je za rekreativce, ali i ljubitelje sportskog biciklizma. Uz lagane vožnje zelenim poljima, dugim šumskim stazama i pogled na velebne dvorce, u okolici Varaždina možete se okušati i u organiziranim biciklijadama. Najpoznatija od njih, Toplička biciklijada, počinje na trgu u Varaždinskim Toplicama i završava u Petkovcu te je duga 35 kilometara. Zahvaljujući HŽ-ovoj usluzi prijevoza bicikala, bicikl lako možete prevesti vlakom do Varaždina, koji vozi iz Zagreba, Koprivnice, Kotoribe ili Čakovca. Usluga se naplaćuje po kilometru, a cijena do 100 kilometara iznosi 20 kuna.

2.Međimurje





Ako niste ljubitelj ravnih staza, Međimurje je pravi odabir za vas - kombinacija nizina, dolina, gora i padina isprepletena bajkovitima šumarcima i moćnim rijekama. Uživajte u pogledu na Muru i Dravu, isprobajte tradicionalnu domaću kapljicu vožnjom po vinskim cestama ili se upustite u “off-road” avanturu i otkrijte spomenike koji se kriju u gustim međimurskim šumama. I u Međimurju možete sudjelovati na brojnim biciklističkim natjecanjima i manifestacijama, poput Priločkog maratona. Ako se ne želite zamarati prijevozom bicikla automobilom ili vlakom do Čakovca, u Svetome Martinu možete i unajmiti bicikl.

3.Aurea Pannonia





Voziti stazama “Zlatne doline”, kako su je zvali stari Rimljani, posebno je iskustvo. Iako vam se zbog prekrasne prirode kroz koju vas vode seoske staze i putevi može učiniti da ste se izgubili u nekoj bajci, nema straha da ćete se izgubiti zahvaljujući interaktivnoj mobilnoj aplikaciji “Panonia Tour”. Uz pomoć aplikacije lako ćete otkriti planinarske i biciklističke staze koje vas vode kroz brojna polja i vinograde. Kada se želite odmoriti uvijek su u blizini ravnice, voćnjaci, ali i skriveni dvorci i crkvice za one željne istraživanja. Za najhrabrije tu su i šumovita okolna brda gdje ćete na mnogim biciklističkim stazama u okolici Pakraca ili na posavskoj ravnici uz jezero Petnju oživjeti sva svoja osjetila, a u Parku prirode Papuk možete se okušati i u paraglidingu. Ako nemate automobil, a bicikliranje do Požege vam nije opcija, bicikl možete prevesti vlakom Zagreb-Vinkovci. Karta do Požege stajat će vas 107 kuna, a prijevoz bicikla iznad 300 kilometara stoji 35 kuna.

4.Sjeverozapadna Istra





Istra je prava biciklistička oaza na jadranskoj obali. Od uređenih staza do smještaja prilagođenog biciklistima ova je regija idealna za bicikliste. Sjeverozapadna Istra može se pohvaliti s 19 uređenih i označenih staza, odnosno, spletom od 12 brdskih i šest ruta za cikloturiste te 13 staza za cestovne bicikliste. Najsjajniji biser svakako je biciklistička staza Parenzana, a uz istoimeni maraton, među brojnim biciklističkim događanjima, ističu se i maraton Istria Granfondo, profesionalna utrka Istarsko proljeće i Trofej Umag te MTB trening kamp. Za prijevoz bicikla do Sjeverozapadne Istre, ako nemate vlastiti automobil, jedina opcija je autobus. Svi prijevoznici ne prevoze bicikle, pa ćete morati unaprijed s prijevoznikom provjeriti je li takva opcija dostupna za vašu destinaciju. Također, cijene prijevoza variraju ovisno o prijevozniku.

5.Gorski kotar





Biciklističke staze Gorskog kotara pravi su izazov za bicikliste. Biciklističke rute možete istražiti uz pomoć aplikacije Gorski kotar i karte transverzale, koja je podijeljena u 7 etapa koje će vas provesti kroz cijeli Gorski kotar. Na svakoj etapi navedene su atrakcije, ugostiteljski objekti, kao i razne kratice, poveznice kojima možete personalizirati svoju rutu. Ako se odlučite na ovu destinaciju, rezervirajte nekoliko dana jer toliko će vam trebati ako želite obići svih 400 kilometara koliko iznosi goranska biciklistička trasa.

6.Skradin-Drniš-Knin





Još jedan raj za bicikliste. Okolica Drniša, Knina i Skradina obiluje mnoštvom šumovitih, gorskih staza koje će vam otkriti prekrasnu prirodu, ali i gastronomiju tog kraja. Označene i neoznačene staze odvest će vas do malih dalmatinskih sela i otkriti njihovu bogatu tradiciju. Ako se odlučite za ovu destinaciju svakako obiđite kaskade Skradinskog buka, arheološke iskopine Bribirske glavice te Pruljansko jezero, koje je dio Nacionalnog parka Krka. Smještaj možete pronaći u planinarskim domovima na Dinari ili Promini nedaleko od Drniša, a prijevoz bicikala moguć je do Knina vlakom koji vozi za Split.

7.Biogradska rivijera



Biograd i njegova okolica isprepleteni su biciklističkim stazama koje će vas upoznati s njenim posebnostima. Predlažemo vam put kroz borovu šumu do Pakoštana i do vidikovca Kamenjak, s kojeg se pruža veličanstven pogled na Jadran. Odlična opcija je i obilazak obližnjeg otoka Pašmana, poznatog po starim maslinicima i skrivenim uvalama, ali i odličnom pogledu na biogradski arhipelag. Još jedan adut ove destinacije je i Park prirode Vransko jezero, kojeg također možete obići biciklom. Prednost ove destinacije je što vam uopće ne treba bicikl jer se bicikli mogu unajmiti na svakom koraku.

8.Zelena okolica Zagreba





Ne morate ići daleko kako biste uživali u zelenilu. Zagrebačkom županijom prolaze brojne biciklističke staze, koje su podijeljene u tri velika dijela, a svaki od njih nudi jedinstven pogled na prirodu, kulturnu baštinu i gastronomske specijalitete zelene okolice Zagreba. Biciklističke rute po svetonedeljskim brežuljcima izazov su svim ljubiteljima brdskog biciklizma, dok Jasku i okolicu možete upoznati i laganim vožnjama po ravnom terenu. Na izbor vam se nudi i mogućnost da besplatno iznajmite i isprobate električne bicikle - gradske ili brdske.

Dodatan savjet

Ne zaboravite, ako krećete na put bicikl – svaki gram je važan! Pri tom ne štedite s rezervnom opremom i alatima. No, prije nego što krenete pakirati stvari, podmažite lanac i nabavite kvalitetne bisage, koje bi trebale biti čvrste i nepropusne.

Još staza i ideja za izlet biciklom možete pronaći na hrvatska.hr


Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s HTZ-om kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.