NE UČE VAS SVE U ŠKOLAMA!

23 činjenice i priče koje niste znali o Hrvatskoj

09.05.2016 u 10:58

Bionic
Reading

Hrvatskoj ne nedostaje zanimljivosti i mjesta koje vrijedi posjetiti, a možda se ne nalaze na uobičajenim itinerarima. Pročitajte neke od zanimljivosti i priča i istražite dijelove Hrvatske koje još niste vidjeli!


Stopama dinosaura kroz Istru

Prošetate li se kroz zaštićeno područje Kamenjak na Medulinskoj rivijeri, možete otići u vrijeme prije no što je čovjek uopće koračao zemljom – ondje se, naime, nalaze otisci dinosaura! Na otočiću Fenoliga u blizini nalazi se i jedno od najbogatijih nalazišta takvih otisaka u Europi, s preko 100 primjeraka.

Karnevalom protiv zabrana

1449. godine na području Rijeke donesena je odredba Gradskog vijeća kojom se zabranjuje prekrivanje lica maskom, kako bi se spriječilo slobodno kritiziranje vlasti. Iz prkosa prema toj odredbi i restrikcijama započela je više od 560 godina duga tradicija Karnevala, koji iz stoljeća u stoljeće omogućava svima da bar na kratko budu što god požele.

Kazalište kao dokaz demokracije



Ovo je kazalište postavilo presedan u Europi!

U gradu Hvaru je sagrađeno i prvo javno kazalište u Europi, još davne 1612. godine! Bila je to druga godina mira među Hvarskim društvenim slojevima, a vojvoda Petar Semitecolo njegovom je izgradnjom stvorio mjesto za kulturna i javna događanja dostupno svima, neovisno o društvenom statusu – presadan za tadašnje vrijeme!

Kako zvuče sopile?

Krk je jedno od rijetkih mjesta na svijetu gdje se još mogu čuti sopile, tradicionalni instrument sličan današnjoj oboi. Njihove zvuke prati i folklorno pjevanje, a ovu je hrvatsku tradiciju UNESCO uvrstio na popis nematerijalne svjetske baštine u Europi!

Ljubav i prevrati u Varaždinskim dvorcima



U Trakošćanu nije teško zamisliti Scene iz Gričke vještice

Varaždin je kao kraljevski grad bio dom mnogim hrvatskim plemićima. Dvorci Maruševac, Opeka i Bela svjedoče o nekim minulim vremenima, a najpoznatiji je ipak Trakošćan, gdje su s odvijale razne ljubavne drame i prevrati – barem u romanima Marije Jurić Zagorke. Uzmite u ruke Gričku vješticu, a onda se zaputite na izlet i doživite je na novi način u dvoranama gdje su se zaljubili kultni likovi Meško i Stanka!

Zvuci tamburice u Podravini

Već dvadeset godina u Podravini se održavaju Dani Milka Kelemena, posvećeni ovom dirigentu, skladatelju i zborovođi te utemeljitelju Muzičkog biennala, kada svi ljubitelji tamburica mogu uživati u tradicionalnim pjesmama Podravine.

Dva izdanja Casanove u Vrsaru

Poreč je poznat kao grad mozaika zahvaljujući Eufrazijevoj bazilici, no ako se ondje zateknete, produžite i do Vrsara, gdje su se odigrale mnogo drukčije povijesne crtice. Ovo je ribarsko mjesto u dva navrata posjetio poznati ljubavnik Giacomo Casanova – prvi put 1743. godine, još kao siromašan i neugledan svećenik, a drugi puta u blistavoj vojničkoj odori!

Slavne ergele

I Slavonija je bila poznata kao omiljeno odredište hrvatskog plemstva, no osim brojnih dvoraca, može se pohvaliti i predivnim ergelama koje već stoljećima održavaju tradiciju uzgoja konja. Đakovački lipicanaci sudjelovali su i na otvorenju Olimpijskih igara te pritom toliko oduševili englesku kraljicu Elizabetu II. da je 1972. posjetila Ergelu i provozala se njenim četveropregom.

Neandertalski čovjek na zelenoj rivijeri

U Krapini se nalazi jedan od najmodernijih muzeja evolucije!

Zagorje je poznato po svojim „bregima“, hrani, ali i seljačkoj buni, no mnogo prije Matije Gupca ondje su kročili neandertalci! Hušnjakovo brdo najveće je nalazište vrste Homo neanderthalensis, a tamošnji nalazi pobili su dotadašnja nagađanja o našim najbližim rođacima. Saznajte više o tome u Muzeju krapinskih neandertalaca!

Putovanje kroz povijest u Trogiru i Kaštelima

Ovo područje naseljeno je još od antike, a kroz svoju bogatu povijest provest će vas kroz niz festivala - Festivalu Kairos vraća vas u antička vremena, Srednjovjekovni sajam pokazat će vam obrtništvo, glazbu, ples te delicije iz tog perioda, dok će vas festival Vridne ruke obale, zagore i škoja provesti kroz različite tradicije tog kraja.

Kameni čuvari zadarske kulture

Staro središte Zadra svakog ljeta mami turiste Pozdravom suncu, morskim orguljama i uglačanim kamenom popločenim ulicama, no uputite li se malo dalje od centra, velebitskim stazama, naći ćete mirila, kamena spomen-znamenja podignuta da prkose vjetru i prenose običaje i način života ljudi tog kraja!

Rođendanski bal na četiri rijeke


Grad na četiri rijeke svake godine svoj rođendan slavi u stilu!

Stara gradska jezgra Karlovca poznata je po svom obliku šesterokrake zvijezde, a ujedno je i jedini grad u Europi koji leži na čak četiri rijeke. Rođendan ovog grada svake se godine slavi balom gdje valcer pleše onoliko parova koliko Karlovac ima godina!

Indoeuropski kalendar iz srca Vinkovaca

Za Vučedolske nalaze sigurno već znate, no znate li da je u tom sloju zemlje u Vinkovcima nađen i najstariji indoeuropski kalendar, Orion, nastao u periodu kada i sumerski i egipatski kalendari? Ukrasi urezani na posudi prikazuju relevantna zviježđa za sva četiri godišnja doba, a profesor Aleksandar Durman opisao je ovaj nalaz kao mjesto na kojem se susreću simboli svemira, vremena i civilizacije!

Bajke oživljavaju u Slavonskom Brodu

Glazbeno-scenski program Svijet bajki Ivane Brlić-Mažuranić pretvara svake godine Slavonski Brod u čarobno mjesto gdje oživljavaju junaci Šume Striborove i drugih poznatih djela, a u sklopu ove manifestacije održavaju se i susreti s književnicima i izložbe posvećene književnosti!

Oskarovac iz Lekenika

Malo je poznato da je u Lekeniku, samo 40 kilometara od Zagreba, sniman film 'Guslač na krovu', dobitnik 3 Oskara i 5 Zlatnih globusa. Lokacija je i danas nepromijenjena, a možete obići i filmsku rutu. Ne zaboravite prije toga pogledati ovaj kultni film!

Tehnološka otkrića u Lici



Saznajte kako je započelo Teslino stvaralaštvo

U Memorijalnom centru Nikole Tesle, u kući u kojoj je rođen ovaj velik i pomalo ekscentričan izumitelj, možete se pobliže upoznati s ranim životom genija koji je svijetu ostavio izume kao što su izmjenična struja i bežični prijenos energije.

Vile caruju u Rastokama

Dok su mlinovi na rastočkim slapovima i brzicama noćima mljeli kukuruz i pšenicu, rastočke vile su, kaže narodna predaja, uzimale njihove konje i vraćale ih izmorene od jahanja i s nizom pletenica u grivama. Jednom kada stanete na drvene mostiće koji presijecaju slapove, bit će vam vrlo lako u te priče i povjerovati!

Upoznajte podravske vitezove

Zaronite na koji dan u neko drugo vrijeme - Koprivnica će vas tijekom Renesansnog festivala odvesti u doba vitezova, uz viteške turnire, glazbu, jela pripremljena prema srednjovjekovnim receptima te medovinu, vino i pivo, koji se piju iz drvenih lončarskih čaša.

Putovanje u središte Istre


Pazinski Kaštel inspirirao je Julesa Vernea!

Nad pazinskom jamom uzdiže se Pazinski kaštel, koji je toliko inspirirao oca znanstvene fantastike, Julesa Vernea, da je u svom romanu u njega zatvorio svog protagnista Mathiasa Sandorfa. Mathias je niz liticu pobjegao nošen nabujalom Pazinčicom, a vi se možete slobodno prošetati predivnom prirodom.

Car Dioklecijan hoda splitskom rivom

Za vrijeme Dana Dioklecijana, ovaj se car spušta sa svojom svitom na splitsku rivu, a v možete zaviriti u njegovu palaču i uživati u mnogim atrakcijama koje oživljavaju rimsko nasljeđe u ovom gradu.

Istražite sunčev sustav - u Zagrebu

Prizemljeno sunce Ivana Kožarića poznata je instalacija u centru Zagreba, a Davor Preis nadopunio ju je sa svojih Devet pogleda, replikama planeta koji svojim dimenzijama i udaljenosti od Sunca repliciraju Sunčev sustav na zagrebačkom tlu. Nađete li se u Zagrebu, krenite u potragu i potražite sve planete!

Najstariji arboretum na svijetu


Izgubite se u najstarijem arboretumu na svijetu!Dubrovnik sav odiše poviješću, no želite li se malo maknuti od kamenih zidina i zakoračiti u prirodu, posjetite perivoje egzotičnog bilja i sredozemne vegetacije u najstarijem arboretumu koji se nalazi u obližnjem u Trstenu!

Gdje god se nalazili, neka zanimljivost vam je nadohvat ruke, a trebate li još inspiracije, nađite je na portalu hrvatska.hr

Ovaj promo prilog napravljen je u produkciji Tnative tima tportala u suradnji s HTZ-om kao dio native sadržaja tportala, a u skladu s najvišim profesionalnim standardima.