U DOBRU I ZLU

Koliko smo sretni, ovisi o našem supružniku

24.11.2010 u 07:40

Bionic
Reading

Vjerujemo da naša sreća ovisi o stvarima kao što su osobni uspjeh, dobro zdravlje, unutarnji mir ili činjenici da smo se konačno uspjeli uvući u traperice broja 26, no najnovije istraživanje pokazalo je da osobna sreća ili njezin nedostatak ovise o nečem posve drugom – o našem bračnom drugu

Prema istraživanju objavljenom u zadnjem broju časopisa American Psychological Association’s journal Developmental Psychology, osobna sreća pojedinca usko je vezana uz sreću njihova bračnog druga, posebno kad je riječ o parovima koji su dugo u braku.

'Primijetili smo da je sreća jednog partnera veća što se njihov partner osjeća sretnije', kaže Christiane Hoppmann, profesorica psihologije sa Sveučilišta British Columbia, autorica studije.

Ako se osjećaj sreće smanji kod jedne osobe, smanjuje se odmah i kod druge. Osjećaj sreće mjerio se na 178 bračnih parova koji su braku bili duže od 35 godina.

'Mnogo puta u velikim istraživanjima osobe se pita koliko su sretne, kao i druge stvari koje doprinose njihovom osjećaju sreće. Otkrili smo da, kad pitaš nekoga koliko je sretan, nužno u to pitanje moraš uključiti i sreću njegova partnera koji dijeli isto iskustvo, živi u istom stanu i koji je pod sličnim stresom. Sad znamo da je sreća usko vezna uz bračne odnose, ali još uvijek ne znamo je li to dobro ili loše. Ne znamo podiže li supružnik raspoloženje onom drugom kad je stanje loše ili ga još više vuče na dno. Moglo bi biti oboje', tvrdi profesorica Hoppmann.