IZGLED JE BITAN

Kako znati želi li on samo usputnu vezu?

04.11.2010 u 12:10

Bionic
Reading

Muški popis poželjnih karakteristika za kratkoročne partnerice zasniva se prvenstveno na požudi, a uključuje privlačnost, dobro tijelo, grudi, stražnjicu i osobnost

Psiholog David Buss došao je do broja od 67 karakteristika koje muškarci i žene navode kao poželjne u usputnoj vezi. Karakteristike uključuju vjernost, druželjubivost, iskrenost, bogatstvo, dobrotu, inteligenciju, šarm, obrazovanje, dobrodušnost, odgovornost i sposobnost za suradnju. Došao je do zaključka da su muškarci ocjenjivali te karakteristike kao značajno manje važne nego žene.

Također su muškarci bili puno manje zabrinuti nego žene zbog negativnih karakteristika usputnih partnerica, kao što su promiskuitet, alkoholizam, obrazovanje, biseksualnost i mentalno zlostavljanje. Muškarci su sve te stvari smatrali iznimno neprivlačnima kod dugoročnih partnerica, kod kojih je na cijeni osobnost, privlačnost, pamet, smisao za humor i tek onda dobro tijelo.

Osim toga, ženinu potrebu za vezom procjenjivali su kao jako nepoželjnu kod usputne partnerice, ali kao vrlo važnu kod dugoročne ili bračne partnerice.

Muškarčev kratkoročni popis je onaj koji vidite na djelu u barovima, klubovima, kafićima, na plaži, u teretani. Većinom se radi o popisu fizičkih osobina, jer su muškarci većinom vizualni tipovi, pa su ženino lice i tijelo prva stvar koju vide. Upravo na taj kratkoročni popis brojne žene većinu vremena reagiraju. Sviđalo li vam se to ili ne, radi se o stvarima koje muškarci traže od jednonoćne zabave ili usputne veze, ali ne i na dulji rok, tvrdi Buss ('Zašto muškarci žele seks, a žene sanjaju o ljubavi', Mozaik knjiga).

Minisuknje, majice s dubokim dekolteima, debeli slojevi šminke zapravo su odgovor na muškarčev kratkoročni popis. Da bi privukla muškarca u dugoročan odnos, žena bi očito morala detaljno proučiti njihov popis dugoročnih karakteristika i ponašati se i odijevati u skladu s njime.