Ljubav i seks TAJNE ZALJUBLJIVANJA

Privlačnost nastupa u sekundi i djeluje kao droga

  • Autor: tportal.hr
  • 26.10.2010 12:38:00
  • 26.10.2010 10:41:08

Znanstvenici tvrde da nam je potrebna samo jedna petina sekunde da se zaljubimo, a kada nas taj osjećaj preplavi, učinak je jednak osjećaju koji uzrokuje kokain

Prema najnovijim tvrdnjama znanstvenika, 'ljubav' na prvi pogled doista je moguća. Naime, nakon što ugledamo 'pravu' osobu, potrebna je samo tisućinka sekunde da do mozga stignu kemikalije koje prouzrokuju osjećaj euforije.

Kako tvrdi istraživanje Sveučilišta u New Yorku, prvi val osjećaja ljubavi direktno stimulira čak 12 područja u mozgu te se u tijelo opuštaju kemikalije kao što su dopamin, oksitocin, adrenalin i vazopresin te su upravo one zaslužne za osjećaj ugode.

Izlučivanje istih tih kemikalija potiče i uzimanje kokaina, što znači da je osjećaj zaljubljivanja jednak osjećaju kao uzimanja kokaina. Profesor Stephanie Ortigue, koji je predvodio ovo istraživanje kaže: 'Ovo istraživanje potvrđuje da se zaljubljenost temelji na znanosti. No nameće se pitanje tko se tu zaljubljuje – mozak ili srce? Rekao bih da se zaljubljuje mozak, no i srce tu ima svoje prste.'

Istraživanje je isto tako dokazalo da različite vrste ljubavi utječu na različite dijelove mozga. Nesebična ljubav, poput one između majke i djeteta, stimulira različite dijelove mozga od ljubavi između partnera.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više