Ljubav i seks KAD LJUBAV BOLI

Kako se oporaviti nakon prevare?

  • Autor: tportal.hr
  • 4.11.2010 10:18:09
  • 4.11.2010 8:00:00

Što napraviti kada otkrijete prevaru? Kako se oporaviti od toga udarca? Allan i Barbara Pease u knjizi 'Zašto muškarci žele samo seks, a žene sanjaju o ljubavi' koju je izdala Mozaik knjiga, otkrivaju kako se suočiti s prevarom i izgraditi novu razinu veze

Prevara u braku ili vezi bolna je stvar. Kada se to dogodi, mnogima se čini da neće uspjeti preživjeti, ali to je samo prva bolna reakcija. Nakon prevare postoje dvije mogućnosti – prekinuti vezu ili oprostiti i izgraditi odnos na novoj razni. Ako se osoba odluči za oprost, čeka je razdoblje oporavka. Što činiti tijekom toga vremena?

Corbis
Komunikacija nakon prevare nužna je
Komunicirajte

Ako partneri ne razgovaraju o prevari i o njezinim uzrocima, nikada neće pronaći način kako nastaviti odnos. Iskrenost je iznimno važna. Slobodno postavljajte pitanja čak i ako znate da vam se odgovori neće sviđati. Normalno da je razgovor o prevari bolan, ali je i nužan. Bez njega nema raščišćavanja situacije i svijetle budućnosti veze. Imperativ je na iskrenosti koja će puno toga riješiti i dati dobre temelje za izgradnju nove razine odnosa.

Nemojte okrivljavati

Svaljivanje krivice nikada nije dobro rješenja i neće rezultirati pozitivnim ishodom. Okrivljavanje onemogućuje otkrivanje dubljih problema koji su najvjerojatnije i doveli do prevare. Stoga – bilo da ste prevareni ili ste varali – nikada nemojte posezati za nepotrebnim okrivljavanjem.

Ne donosite nagle odluke

Nije dobro donositi odluke dok ste još u stanju šoka koje je prouzročila prevara. Pričekajte barem tjedan dana da se koliko toliko smirite, a potom dobro razmislite o tome što ćete učiniti. Tek u takvom stanju bit ćete sposobni donijeti najbolju moguću odluku o budućnosti veze.

Prihvatite žalovanje

Veza kakvu ste znali nestala je i nikada se neće vratiti. To je bolna spoznaja koju jednostavno morate prihvatiti. Dopustite boli da izađe van, plačite, vičite i radite sve ono što će vam olakšati razdoblje žalovanja. Takav način suočavanja s promjenama osobu čisti i priprema je za daljnja iskustva.

Ono što ne možete reći – zapišite

Ovo se najviše odnosi na muškarce kojima je teško otvoreno razgovarati o svojim strahovima i svim drugim emocijama. Budući da je razgovor u takvoj situaciji nužan, moguće ga je obaviti i pismeno. Napišite pismo, jasno iznesite svoje osjećaje, brige i moguće prijedloge. Druga strana za ovakav oblik komunikacije treba pokazati poštovanje i razumijevanje.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više