OBRASCI U VEZAMA

Kako prestati birati pogrešne partnere?

10.09.2010 u 13:15

Bionic
Reading

Kakve partnere birate? Ako ste uvijek u turbulentnim i bolnim vezama, sigurno za partnere birate ljude koji vam ne mogu pružiti ljubav. Otkrijte kakav obrazac u ljubavnim vezama slijedite

Znate li što su obrasci u vezama? To je kada žena ili muškarac stalno bira isti tip partnera ili partnerice iako se dosad pokazalo da s takvom osobom veza ne funkcionira. Primjerice, neke žene stalno biraju muškarce koji ih fizički zlostavljaju. Takvi i slični obrasci u vezama otrovni su i narušavaju živote.

Kako to promijeniti? Nije lako, ali je moguće. Najprije je potrebno otkriti otkud uopće dolazi privlačnost prema takvim partnerima ili partnericama.

Ponekad ni sami ne znamo što je ljubav
Obiteljske veze

Stručnjaci kažu kako smo ukus za muškarce ili žene razvili u vrlo ranoj dobi života. Svatko ima obrazac u ljubavnim vezama, ali kod nekih je pozitivan, a kod nekih negativan. Obrazac u ljubavnim vezama nastao je na osnovi onoga što smo u djetinjstvu naučili o ljubavi. Primjerice, ako je djevojčica odrastala uz brižnog oca ispunjenog ljubavlju koji joj je pružao podršku i zaštitu, ona će i u odrasloj dobi tražiti takve partnere.

Žene koje nisu imale sreću odrastati uz takve očeve biraju muškarce s kojima stalno iznova stvaraju dramu jednaku onoj kakvu su doživljavale s ocem. Ako je tijekom djetinjstva otac bio fizički odsutan ili je bio prisutan, ali emotivno nedostupan, žena u odrasloj dobi bira muškarce koji joj ne mogu pružiti ono što ona želi. Takvim izborom žena podsvjesno želi razriješiti problematični odnos s ocem, ali se to nikada ne događa.

Razbijte začarani krug

Kako otkriti je li vaš obrazac u ljubavnim vezama otrovan? Uvijek postoje znakovi upozorenja, samo ih valja uočiti. Kada se u vezi osjećate loše, kada ostavljate sve u svom životu i prioritet uvijek dajete njemu, kada puštate partnera da vas konstantno vrijeđa, zasigurno imate otrovan obrazac u ljubavnim vezama.

Morate naučiti da loše ponašanje partnera i pretjerana drama nisu ljubav. Ono što ste naučili u djetinjstvu nije ljubav. Najvjerojatnije ni ne znate što je ljubav. Kako biste naučili, pitajte prijatelje u uspješnim vezama kako se njihov partner ili  partnerica ponašaju prema njima. Tako možete naučiiti neke stvari. Preporučuje se i odlazak terapeutu s kojim ćete raditi na razbijanju otrovnog obrasca. Za takve stvari potrebno je vrijeme, stoga budite blagi prema sebi i naoružajte se strpljenjem.