SVE PREDNOSTI UŽITKA

Zašto je orgazam dobar za zdravlje

22.04.2010 u 07:37

Bionic
Reading

Zašto je seks dobar za zdravlje? Zato što završava orgazmom koji je pravi eliksir kvalitete života i sveukupnog zadovoljstva. Donosimo vam nekoliko znanstvenih činjenica koje potvrđuju da redoviti orgazam produljuje život te da pridonosi poboljšanju zdravlja

Orgazam nije samo vrhunsko zadovoljstvo za kraj seksa, iako mu to je prva zadaća. Posljednjih godina brojna istraživanja pokazuju da orgazam itekako pridonosi i poboljšanju zdravlja, ali i produljenju života. Ne čudi stoga što mnogi savjetuju seks za rješavanje nagomilanog stresa. Koje su, dakle, sve dobrobiti orgazma?

Masturbacija liječi nesanicu
Dulji život
Znanstveno je dokazano da orgazam produljuje život. Jedno je istraživanje pokazalo da je rizik smrtnosti 50 posto niži za muškarce koji su imali česte orgazme, odnosno dva ili više tjedno, nego za muškarce koji su orgazam doživljavali manje od jednom mjesečno. Dokazano je i da orgazam pozitivno djeluje na žene iako nema konkretnih podataka da i njima produljuje život.

Zdravije srce
Čak nekoliko istraživanja potvrdilo je blagotvoran učinak orgazma na zdravlje srca. Dokazano je da redoviti orgazam smanjuje rizik od srčanih bolesti, ali i nekih vrsta karcinoma. Naravno, osobe koje već imaju srčanih problema trebaju se seksati oprezno, ali oni zdravi trebaju se seksati češće ako žele sačuvati zdravlje srca.

Sjajno raspoloženje
Orgazam je odlično sredstvo za borbu protiv depresije. Naime, orgazam u organizmu uzrokuje nagli porast oksitocina i endorfina koji su prirodni analgetici i antidepresivi. Oni imaju umirujuće djelovanje, smanjuju stres i napetost, ali i stvaraju osjećaj dobrog raspoloženja. Redoviti orgazmi odgovorni su, dakle, i za dobro psihičko zdravlje.

Prevencija raka prostate

Orgazam muškarcima uistinu donosi višestruke koristi. Među ostalim, i zaštitu od raka prostate. Naime, znanstveno je dokazano da česte ejakulacije mogu zaštititi muškarce od raka prostate.

Prevencija migrene

Žene koje imaju problema s migrenama trebale bi se više seksati. Istraživanje u kojemu su sudjelovale 83 žene koje su patile od migrena, pokazalo je da orgazam učinkovito uklanja bolove. Više od 50 posto žena izvijestilo je da je orgazam uzrokovao osjetno slabljenje migrene.

Kvalitetan san
Orgazam pomaže i u borbi protiv nesanice, a dobra je vijest da i samozadovoljavanje rezultira orgazmom. Istraživanje u kojemu je sudjelovalo 1.886 žena otkrilo je da 32 posto njih masturbaciju koristi kao sredstvo za uspavljivanje. Veliki postotak žena masturbaciju koristi i kao sredstvo za opuštanje.

Analgetik
Znanstveno je dokazano i da orgazam ublažava bol, a posebno je koristan kod grčeva koje prate menstruaciju. U mnogim istraživanjima žene su otkrile kako za vrijeme menstruacije masturbiraju jer im to pomaže da ublaže grčeve i bol.