ŠTIHAČU U RUKE

Vrtlarenjem do bolje erekcije

16.01.2009 u 07:00

Bionic
Reading

Samo 30 minuta vrtlarenja tjedno kod muškaraca može značajno umanjiti mogućnost razvoja impotencije, pokazalo je novo istraživanje čiji rezultati ukazuju na to da muškarci već s malo više fizičke aktivnosti smanjuju rizik od toga da podbace u krevetu

Kopanje, plijevljenje korova ili košenje trave umanjit će rizik od impotencije ili erektilnih disfunkcija za oko 38 posto. Isto je istraživanje Medicinskog sveučilišta u Beču pokazalo da i drugi oblici umjerenog vježbanja poput plesa, vožnje bicikla ili trčanja mogu imati sličan učinak. Muškarci koji vježbaju još i više od toga mogu upola umanjiti rizik od neuspjeha u seksualnim odnosima.

Erektilna disfunkcija pogađa otprilike svakog desetog muškarca. Oko 30 posto tih slučajeva korijene ima u psihološkim problemima, kao što su depresija ili pritisak na poslu. No, preostalih 70 posto ima fizički uzrok, najčešći razlozi za to su dijabetes ili visoki krvni tlak. Neki liječnici vjeruju da je rani znak bolesti srca jer je smanjeni dotok krvi u genitalije znak začepljenih arterija.

Istraživanje je pokazalo da potrošnja 1.000 kilokalorija tjedno kroz tjelovježbu ima značajan učinak za izvedbu u krevetu. To je jednako vrtlarenju oko 30-45 minuta tjedno, plesanju u trajanju od pola sata. Muškarci koji su tjedno potrošili do 4.000 kilokalorija rizik od impotencije smanjili su za 52 posto.

'Erektilna disfunkcija može se spriječiti čak i manjim redovitim tjelesnim aktivnostima.  Liječnici bi trebali koristiti ova saznanja kao bi ohrabrili pacijente da se što više kreću i da usvoje zdraviji način života', zaključak je bečkog istraživanja.