Ljubav i seks UKUSI SE MIJENJAJU

Zašto biramo partnera koji nam sliči

  • Autor: tportal.hr
  • 10.3.2010 11:35:12
  • 10.3.2010 10:55:30

Nije vam jasno što ste zapravo vidjeli u svojoj bivšoj ljubavi? Vjerojatno ste se i sami promijenili ili, točnije, promijenilo se vaše raspoloženje. Naime, naš ukus - kad su partneri u pitanju - mijenja se kad se promijene i osjećaji, tvrde znanstvenici

Kad smo opušteni, privlače nas osobe koje nam pomalo nalikuju, ali kad smo pod stresom više nam se sviđaju osobe koje nemaju nikakve sličnosti s nama.

Znanstvenici su skupini mlađih muškaraca pokazali seriju fotografija golih žena. U nekim slučajevima slike su bile digitalno dorađene pa su im lica sličila licima muškarca.

Kako bi im se potakao stres, polovica muškaraca stavila je ruku u kantu s ledom prije gledanja fotografija, a drugi pak u toplu vodu. Zatim su im mjereni mali pokreti oka povezani sa zadovoljstvom dok su promatrali fotografije te su trebali reći što misle o njima.

Pokazalo se da su muškarci koji su bili opušteni najprivlačnijima ocijenili žene koje su im fizički sličile, dok su one koji su bili pod stresom više privlačile žene koje nimalo nisu podsjećale na njih same.

Znanstvenik Hartmut Schachinger s njemačkog Sveučilišta Trier kaže da promjene u ukusima nastaju zbog toga što su ljudi u teškim vremenima evolucijski programirani da budu manje izbirljivi kad je životni partner u pitanju.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više