SEKSUALNA EVOLUCIJA

Najmoćniji afrodizijaci nalaze se u nama

03.02.2010 u 09:00

Bionic
Reading

Zaboravite na kamenice i čokoladu, najmoćniji afrodizijaci nalaze se već unutar naših tijela. Vrijeme je da naučite koristiti se njima

Afrodizijaci već stoljećima zaokupljaju čovječanstvo. Stari Rimljani voljeli su kamenice, Kinezi meso morskog psa, a Arapi devinu grbu jer su smatrali da će im to dati božanstvene ljubavničke odlike. Međutim, najmoćniji afrodizijaci već se nalaze u ljudskom tijelu.

Ljudska evolucija prošla je kroz tri različita moždana sustava namijenjena povezivanju muškaraca i žena. Riječ je o seksualnom porivu, odnosno požudi, osjećajnom povezivanju odnosno povjerenju, i romansi, odnosno zaljubljenosti. Svaki od tih sustava ima važnu ulogu u kreiranju želje i znanstvenici sada počinju uočavati koji kemijski spojevi djeluju kao okidači.


Hormon oksitocin je zadužen za povezivanje
Požuda
Seksualni poriv povezan je s androgenim hormonima, posebno s testosteronom. Žene s niskim libidom mogu dobiti lijekove koje će im povećati razinu testosterona. Međutim, libido kod žena se može povećati i bavljenjem natjecateljskim sportovima. I vođenje ljubavi proizvodi jednak učinak. Što se više žene seksaju, imaju bolji libido.

Povjerenje
Osjećaji povjerenja i povezanosti rezultat su hormona oksitocina. Taj je hormon odgovoran za uspostavljanje bliskosti i dobre komunikacije između muškarca i žene. Izlučivanje oksitocina može se pojačati dodirivanjem. Dakle, što se više držite za ruke, grlite i masirate, sve će se više lučiti oksitocin, a povezanost će postajati bolja.

Ljubav
Treća kemikalija koja pokreće libido i povezivanje je dopamin. To je ključni igrač u centru mozga koji je zadužen za zadovoljstvo. Upravo je to mjesto odgovorno za buđenje i održavanje ljubavi. Razina dopamina u tijelu se povećava svaki puta kada čovjek isproba nešto novo. Ne mora to biti nešto spektakularno, bit će dovoljno i da se okušate u kuhanju novoga jela.

Sjaj odnosa
Znanstvenici su možda shvatili kako moždane kemikalije utječu na emocije, ali su daleko od stvaranja čarobnog ljubavnog napitka. To je stoga što su ljudi puno više od kemijskih spojeva. Ljudska bića razmišljaju, imaju iskustva, vrijednosti, ideje i sjećanja. Nijedan proizvod nikada vas neće moći natjerati da zavolite nekoga tko vam se stvarno ne sviđa. Međutim, ako ste imali sreću i pronašli ste srodnu dušu, možete poboljšati odnos prirodnim afrodizijacima.