FORMULA ZA LJUBAV

Šansa da pronađete savršenog partnera je 1:285.000

14.01.2010 u 08:00

Bionic
Reading

Nepopravljivi romantičari smatraju da je ljubav zapisana u zvijezdama i da će se svemir urotiti protiv svega samo da biste vi pronašli pravu ljubav. Znanstvenici to promatraju malo drukčije pa su i izračunali kolika je vjerojatnost da svemir i uspije u tome. Brojke nisu ohrabrujuće

Matematički genij i profesor na Sveučilištu Warwick u Coventryju u Engleskoj, Peter Backus, otkrio je znanstvenu pozadinu samaca. Šansa da nađu ljubav jest jedan prema 285.000. Backus je svoje istraživanje objavio u članku pod nazivom 'Zašto nemam djevojku' nakon što je tri godine proveo kao samac.

U svojoj je pomalo suludoj studiji koristio takozvanu Drakeovu jednadžbu, koju su koristili u izračunavanju vjerojatnosti postojanja izvanzemaljskog života. Međutim, rezultati ne djeluju ohrabrujuće za samce.

Backus je otkrio da u Velikoj Britaniji postoji 30 milijuna žena od kojih bi samo 26 bile prikladne za njega. U jednadžbu je uključio žene bez partnera u dobi između 24 i 34 godine koje žive u Londonu, što je bez sumnje smanjilo izbor, a kad je još dodao osobne kriterije, šanse su postale smiješne.

'Rezultati istraživanja možda djeluju depresivno ljudima koji traže ljubav, ali dobra vijest je ta da vjerojatno nije njihova krivica', zaključio je Backus.