VAŽNE LEKCIJE

Što smo novoga saznali o seksu u 2009.

25.12.2009 u 07:30

Bionic
Reading

I ove je godine mnoštvo novca i vremena utrošeno u seksualna istraživanja. Znanstvenici su otkrili neke nove stvari, a neke već poznate samo su potvrdili

Seksualno ponašanje i ove je godine zaokupilo pažnju znanstvenika diljem svijeta. Pod posebnim povećalom bile su žene i tinejdžeri. Mi vam donosimo pregled najzanimljivijih istraživanja u 2009. godini.

Od seksa smo zdraviji
Stres uzrokuje neplodnost i pad libida
Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta dokazali su da je stres povezan s poteškoćama u seksu i neplodnošću. Tijekom izloženosti stresu tijelo proizvodi hormone koji pogubno djeluju na reproduktivne organe. Hormoni stresa odgovorni su za izostanak ovulacije, smanjenje broja spermija, ali i za pad libida.

I starije žene uživaju u seksu

Istraživanje koje su proveli znanstvenici sa sveučilišta u San Franciscu otkrilo je da žene imaju zadovoljavajući seksualni odnos i u starijoj dobi. Ispitano je 1977 žena u dobi od 45. do 80. godine. Pokazalo se da je 57 posto ispitanica zadovoljno svojim seksualnim životom. Ako i nisu imale zadovoljavajući seksualni život, bilo je to zbog partnerovih fizičkih poteškoća. Neke od ispitanica rekle su i da se seksaju oko tri puta tjedno.

Tjelesna težina povezana s rizičnim seksom

Znanstvenici sa sveučilišta u Pittsburghu otkrili su da su pretile ili premršave tinejdžerke sklonije seksu bez korištenja zaštite, za razliku od djevojaka normalne tjelesne težine. Dokazano je da je slika o vlastitome tijelu povezana sa samopoštovanjem koje u velikoj mjeri utječe na seksualno ponašanje. Djevojke koje nisu zadovoljne vlastitim tijelom sklonije su rizičnom ponašanju u seksu.

Seks ima miris
Muški znoj ima drugačiji miris kada je muškarac uzbuđen, a žene razlikuju seksualni znoj od onog običnog, dokazali su stručnjaci.


Žene je lakše zbariti kad ovuliraju

Muškarci skloni flertovanju imaju veće šanse da osvoje ženu kada je ona u fazi ovulacije, pokazalo je najnovije istraživanje. Evolucijski psiholog dr. Edward Morrison sa sveučilišta Portsmouth otkrio je da žene koje ovuliraju i nalaze se u najplodnijim danima u mjesecu pokazuju povećano zanimanje za muškarce koji flertuju.


I starije žene uživaju u seksu
Roditeljima neugodno razgovarati s djecom o seksu
Više od 40 posto tinejdžera imalo je prvi spolni odnos prije nego što su njihovi roditelji razgovarali s njima o seksu, objavljeno je ove godine u časopisu Pediatrics. Iako rezultati nisu iznenađujući, oni su svakako uznemirujući jer pokazuju da se djeca upuštaju u seksualne odnose bez dovoljno znanja o kontracepciji i sigurnom seksu. Uočeno je da roditelji izbjegavaju razgovor o seksu jer im je neugodno.

Seksi pjesme potiču mlade na seks

Mladi koji su izloženi seksualno nabijenoj glazbi dva puta češće se seksaju od onih koji ne slušaju takvu glazbu. Istraživanje koje je objavljeno u American Journal of Preventive Medicine obuhvatilo je 711 maloljetnika koji su tjedno slušali 14 sati pjesama sa seksualnim tekstovima. Većina njih imala je seksualne odnose, a kod nekih je uočeno i rizično ponašanje.

Važna je samo veličina novčanika
Istraživanje koje su proveli znanstvenici s Newcastle sveučilišta pokazalo je da su ženama uistinu privlačniji bogati muškarci jer je seks s njima znatno bolji. Bogati muškarci ženama pružaju više seksualnog zadovoljstva. Ovo je istraživanje pokazalo i da je orgazam izravno povezan s muškarčevim primanjima.

Hrvati se seksaju jednom do triput tjedno

U pogledu učestalosti seksualnih odnosa, najveći broj ispitanika otkrio je da ima seksualne odnose jednom do tri puta tjedno, njih 47 posto. 15 posto ispitanika odnose upražnjava češće - četiri do pet puta tjedno ili svakodnevno. 25 posto ispitanih seksualne odnose ima dva do tri puta mjesečno ili rjeđe. Na pitanje o učestalosti seksualnih odnosa odbilo je odgovoriti 13 posto ispitanika.

Žene je najlakše zbariti kad ovuliraju
Žene s oblinama su bolje ljubavnice
Žene s atributima su dobre ljubavnice i puno vještije su u krevetu od mršavijih žena, smatra 89 posto ispitanih muškaraca. Na cijeni su i teži muškarci, a 68 posto žena smatra da su oni bolji ljubavnici od mršavijih muškaraca. Naime, muškarci s kojim kilogramom viška više se trude u krevetu i silno žele ugoditi svojoj partnerici

Dobar seks čini žene zdravijima
Seksualno zadovoljstvo kod žena održava dobro zdravlje, pokazala su nova istraživanja, sugerirajući da kvaliteta seksualnog života itekako utječe na zdrav život. Žene koje su svoj život u spavaćoj sobi ocijenile kao ispunjavajući i zadovoljavajući imale su i puno bolje rezultate kada je u pitanju zdravlje i vitalnost, pokazalo je istraživanje provedeno u Australiji.

Idealni spolni odnos traje od sedam do 13 minuta

Tvrtka Bayer Schering Pharma provela je dvije nove kliničke studije o trajanju erekcije, odnosno spolnog odnosa. Istraživanjem je otkriveno da je najpoželjnije vrijeme trajanja spolnog odnosa između sedam i 13 minuta. Jedna do dvije minute je prekratko, a od 10 do 30 minuta predugo. Prosječno trajanje spolnog odnosa kod zdravih muškaraca bez problema s erekcijom je između 9,2 i 10,1 minute.