ZANIMLJIVA STUDIJA

Ćelavi muškarci su uspješniji, inteligentniji i muževniji

03.02.2017 u 12:38

Bionic
Reading

Zanimljivo istraživanje iza kojeg stoji američki znanstvenik Albert E. Mannes koji je i sam ćelav, oduševit će sve muškarce koje muči ćelavost

Što povezuje Jeffa Bezosa koji stoji iza Amazona, generalnog direktora Merck & Co. Kennetha Fraziera i uspješnog biznismena Stevea Ballmera? Osim što su užasno uspješni, bogati i inteligentni, sva trojica su i ćelavi, piše businessinsider.de. Osim što ih se doživljava kao jako uspješne, ženama su ćelavci i jako privlačni, pa ne čudi da su visoko među najpoželjnijim muškarcima Jason Statham ili Bruce Willis. Slučajnost? Vjerojatno ne!

Prema studiji provedenoj na Sveučilištu Pennsylvania, ćelave muškarce najčešće doživljavaju kao dominantne i uspješne. Gubitak kose za mnoge je muškarce traumatično iskustvo, ali čini se da ipak nije sve tako crno. U studiji iz 2012. je sudjelovalo 59 ispitanika, a Mannesa je zanimala reakcija ljudi na ćelave osobe. Rezultati su pokazali kako ćelavci odaju dojam moćnih, utjecajnih i autoritativnih muškaraca. Isto tako, ispitanici su iz nekog razloga smatrali da su ćelavi muškarci s fotografija viši i jači od onih s kosom.

Mannes je objasnio da obrijana glava djeluje puno privlačnije nego očita ćelavost. 'Dakle, žele li istaknuti svoju dominantnost, muškarci koji su počeli ćelaviti trebali bi glavu obrijati do kraja. Ako zbog ničeg drugog, onda zato da poprave svoj položaj u društvu', dodao je. Ćelave muškarce doživljavaju kao i inteligentnije.

Globalna studija provedena od strane psihologa Ronalda Henssa sa Sveučilišta Saarland u kojem je sudjelovalo 20.000 ispitanika pokazuje kako ćelave muškarce obično doživljavaju kao starij ali i mudrije i inteligentnije. Inače, dugo se smatralo da su ćelavi muškarci seksualno potentniji jer se gubitak kose povezivao s s razinom testosterona.

No čini se da to ipak nije tako. Gubitak kose nije izravno uzrokovana testosteronom, nego hormonom DHT. DHT je derivat testosterona, no on uglavnom utječe na folikul kose.