ZABAVNO I ZDRAVO

Znanstveni dokazi da nas redovan seks čini zdravijima

23.10.2016 u 07:58

Bionic
Reading

Svako novo istraživanje potvrđuje da je seks važna komponenta zdravog pa čak i duljeg života jer već je otprije poznato da nas, primjerice, rješava nakupljenog stresa, pomaže protiv glavobolje ili je važan za zdravlje srca

Sve to za magazin Health Line potvrdio je liječnik i voditelj odjela Sexual Medicine u bolnici Alvarado, Irwin Goldstein, i zaključio da su redovni intimni odnosi itekako blagotvorni za zdravlje žena i muškaraca.

Pomaže u borbi s prehladama i virozama

U nizu raznih istraživanja jedno provedeno na sveučilištu Wilkes kaže da parovi koji imaju odnose nekoliko puta na tjedan imaju višu razinu imunoglobulina A (IgA) u usporedbi s onima koji se tom aktivnošću bave jednom tjedno. A zašto je to važno? Voditelj tog istraživanja, Carl Charnetski, objasnio je da se IgA nalazi na prvoj crti bojišnice kod obrana od viroza i prehlada pa je sve lakše ako je njegova razina viša,

Sagorijeva kalorije

Tijekom seksa srce pumpa više krvi, slično kao kada se bavite vježbanjem, pa ćete sagorjeti i nešto kalorija. To neće biti isto kao da ste vježbali u teretani ili primjerice trčali, ali studija iz 2013. godine objavljena u The New England Journal of Medicine kaže da će muškarac u srednjim 30-tima tijekom seksa sagorjeti 21 kilokaloriju. Da, nije puno, ali je bolje nego da ste samo sjedili pred TV-om i jeli nezdrave grickalice.

Seks čuva srce

Više je studija pronašlo poveznicu između aktivnog seksualnog života i duljine životnog vijeka. Također, čini se da redovne seksualne aktivnosti snižavaju rizik od srčanog i moždanog udara te bolesti krvožilnog sustava. Jedna od većih provedenih studija je i ona s New England Research Institute u 2010, a potvrdila je da redovan seks snižava rizik od bolesti srca.

Pomaže regulaciji hormona

Pravilna razina hormona itekako je važna jer kod žena primjerice utječe na redovne cikluse mjesečnica ili pak umanjuje nelagodne simptome u menopauzi.

Seks umjesto tablete za glavobolju

U trenutku kada nas zaboli glava svaka se aktivnost čini sasvim suvišna, ali znanstvenici kažu da umjesto tablete treba prakticirati seks jer se tijekom odnosa oslobađa oksitocin. Ovaj hormon općenito djeluje protiv fizičke boli pa može pomoći i kod nekih drugih stanja osim glavobolje. Studija objavljena u časopisu Bulletin of Experimental Biology and Medicine to je i potvrdila na jednom neobičnom istraživanju. Pola ispitanika udisalo je oksitocin, a zatim su obje skupine ocjenjivale razinu boli nakon uboda u prst. Pogađate - oni koji su udisali oksitocin manje su osjećali bol.

Umanjite stres i krvni tlak

Postoji još jedna korist od oksitocina koji se oslobađa tijekom orgazma: smiruje živce. Studija na laboratorijskim štakorima dokazala je taj hormon suzbija djelovanje kortizola odnosno hormona stresa. A ako je vaš partner među mnogobrojnim spavalicama koje nakon odnosa ne mogu ostati budne, nemojte biti ljuti jer oksitocin potiče organizam na spavanje.

Rak prostate

Australska studija objavljena prije 13 godina utvrdila je vezu između češćeg ejakuliranja i manje šanse da muškarac tada dobije rak prostate. Studija pokazuje da muškarci koji često ejakuliraju u dobi između 20 i 50 godina imaju manju vjerojatnost oboljeti od raka prostate. Prema autoru studije, muškarci u 20-im godinama čak bi trebali ejakulirati jednom dnevno. Slična studija provedena godinu dana kasnije u Nacionalnom institutu za karcinome potvrdila je australsku studiju. Rezultati govore da je manja šansa za rak prostate kod muškaraca koji ejakuliraju do pet puta tjedno.

Rak dojke

Dok je kod muškaraca velika zdravstvena korist redovnog seksa zaštita od raka prostate, kod žena je to svojevrsna zaštita od raka dojke. Prema Irwinu Goldsteinu, najnovija istraživanja pokazuju da od raka dojke češće obole žene koje nemaju redovne seksualne odnose, ali tu je poveznicu potrebno detaljnije istražiti.