PREKID ILI BRAK

Evo kako možete znati kakva je sudbina vaše veze

10.11.2015 u 15:59

Bionic
Reading

Znanstvenici odsad mogu predvidjeti sudbinu vašeg odnosa, naime nova studija je pokazala četiri različita obrasca obveze, prema kojima se može otkriti sudbina različitih veza, tj. predvidjeti njihov ishod

Studija je pratila napredak 36 nevjenčanih parova u srednjim dvadesetima u periodu od devet mjeseci. Znanstvenik Brian Ogolsky sa Sveučilišta u Illinoisu pratio je koliko su parovi predani jedno drugomu, odnosno hoće li postojeća veza završiti brakom ili će se mijenjati tijekom određenog vremena.

Sudionici ovog istraživanja pokazali su da se njihova predanost u vezi koja bi mogla rezultirati brakom promijenila u razdoblju od devet mjeseci s naznačenim datumima u periodu promatranja, a zabilježene su promjene što se tiče vjerojatnosti braka, kao što su konflikti i osobne razlike.

Cilj studije bio je pronaći obrasce u vezama koji će otkriti njihovu sudbinu.

Tijekom istraživanja utvrđena su četiri obrasca predanosti u vezi: dramatičnost, partnerska fokusiranost, društvena uključenost i sklonost konfliktu.

Dramatični parovi
(34 posto ispitanika) - ova grupa parova ima mnogo uspona i padova i, za razliku od ostalih tipova, više vremena provodi odvojeno. Kako je zabilježeno u istraživanju, ovaj tip parova ima manju podršku svoje obitelji i prijatelja.

Partnerski fokusirani parovi (30 posto ispitanika) - parovi koji pripadaju ovom tipu veze vrednuju vlastitog partnera više od svega ostalog. Promjena u ovom tipu odnosa ovisi o zajednički provedenom vremenu.

Društveno uključeni parovi (19 posto ispitanika) - ova grupa parova je pod velikim utjecajem interakcije na društvenim mrežama koja uključuje komunikaciju s prijateljima i obitelji, ali doživljava malu varijabilnost.

Konfliktni parovi (12 posto ispitanika) - ovaj tip parova bazira svoj odnos na sukobima. Njihov odnos karakterizira velik broj padova, bez strmih promjena kao u slučaju dramatičnih parova.

Parovi koji pripadaju partnerski fokusiranom obrascu ponašanja pokazali su se najstabilnijim i najizglednijim parovima čija bi veza mogla završiti brakom, a oni koji pripadaju dramatičnom obrascu ponašanja najvjerojatnije će svoju vezu okončati prekidom. 

Naime nakon devet mjeseci promatranja istraživanje je pokazalo da parovi koji pripadaju 'dramatičnoj kategoriji', a kojoj je pripadalo 34 posto ispitanika, imaju znatno veću vjerojatnost za prekid odnosa, za razliku od ostalih. Također je utvrđeno da ova grupa parova ima više uspona i padova od ostalih s većom vremenskom odvojenošću tijekom veze. Parovi koji su izloženi konfliktima imaju veću vjerojatnost ostanka u vezi naspram parova iz 'dramatične' skupine. Najbolje rezultate dobili su parovi koji su partnerski usmjereni, s obzirom na to da njihova veza prirodno obećava napredovanje odnosa.

Iako je studija utvrdila da partnerski fokusirane veze mogu dovesti do napretka, također je utvrđeno da se stabilnost odnosa može povezati s uključivanjem pojedinaca u njihove društvene sfere.