OKIDAČ ZA SVAĐE

Želite znati hoće li vam veza potrajati? Posjetite Ikeu!

25.04.2015 u 14:42

Bionic
Reading

Je li vam ikad palo na pamet da bi biranje namještaja u Ikei moglo otvoriti Pandorinu kutiju problema u vezi i ugroziti joj budućnost? Psihologinja Ramani Durvasula s jednog američkog sveučilišta uvjerena je da mnogi problemi u vezi izađu na vidjelo kad parovi posjete Ikeu kako bi zajednički odabrali namještaj i pokućstvo

Profesorica psihologije Dr. Ramani Durvasula sa sveučilišta California State University u Los Angelesu, za Wall Street Journal je izjavila da običan odjeljak s kuhinjama u Ikei može biti okidač za svađu, za početak oko toga tko češće kuha.

No pravi test za vezu je zapravo sastavljanje kupljenog namještaja kod kuće.

Na savjetovanjima i terapijama koje održava, Dr. Durvasula traži od parova da sastave zajednički jedan komad Ikeinog namještaja i da na sljedećem sastanku kažu kako je taj proces protekao.

Sastavljanje komada namještaja zahtijeva komunikaciju, suradnju i poštovanje, kaže Dr. Durvasula, a to su oruđa koja su svakoj vezi nužno potrebna.

Posebno je izazovno, kaže psihologinja, sastavljanje polica za zid Liatorp koje naziva razlogom za razvod. Otkriva da redovito posjećuje Ikeine trgovine kako bi promatrala ponašanje parova u toj situaciji.

'Ikea je poput labirinta za veze. To je fascinantno. Vidjet ćete jednu osobu kako stavlja nešto u kolica, a druga ih vadi. Svađe su konstantne. U nekim situacijama eskaliraju do te granice da jedna osoba samo izjuri iz dućana', kaže psihologinja.


Iako bi dio s namještajem za djecu trebao biti najvedriji i najveseliji, u stvarnosti to baš nije tako.

'Na tom dijelu najprije će se početi razgovarati o proširenju obitelji, a ako jedna osoba u vezi to ne želi, neminovno dolazi do najvažnijeg razgovora u vezi', uvjerena je ona.

Ni dio sa spavaćim sobama nije puno sretniji, otkriva psihologinja: 'Zabavno je gledati ljude kako isprobavaju madrace i krevete. Jednima je premekan, drugima pretvrd, ponašaju se poput princeze na zrnu graška. Neki krenu razgovarati o intimnim stvarima pa dolazi do mračnih komentara tipa 'Ionako nećemo ništa na njemu raditi osim spavati'.

Na dijelu s kuhinjama i posuđem jedna će osoba uzeti tavu u ruke, pa će joj druga odgovoriti 'Što će ti to kad ionako nikad ne kuhaš?' a znamo kako to dalje ide.'

Zvuči nevjerojatno, ali i okviri za slike mogu biti uzrok tenzija. 'Mi smo jako vizualna kultura pa puno parova zastaje na ovom odjeljku i uspoređuje okvire i slike. Neki čak nose i fotografije sa sobom. Kad si u vezi, znači da dijeliš istu povijest s nekom osobom i to je minsko polje jer je pitanje kako želite prikazati na van vaš zajednički život. To dovodi do neslaganja tipa 'Zašto ima više fotografija svoje majke nego moje?'', kaže psihologinja.

Janice Simonsen, glasnogovornica Ikee za SAD, kaže da je švedski gigant svjestan toga da kupnja u njihovim dućanima može dovesti do rasprava, ali i da im je drago što se to iskustvo koristi u terapiji odnosa i veza. Iz Ikee su također preporučili parovima da se prvo slože oko kupnje određenog komada namještaja listajući katalog pa da tek onda krenu u šoping u trgovinu jer će tako minimalizirati moguće prepirke. Uostalom, kažu u Ikei, mnogi ljudi koji posjećuju njihove trgovine to čine jer u tom trenutku mijenjaju stanove ili su u fazi renoviranja, što je samo po sebi dovoljno stresno.