ZANIMLJIVE POVEZNICE

Evo kako seks utječe na mozak

06.02.2015 u 08:46

Bionic
Reading

O pozitivnim utjecajima seksa puno se već puta pisalo, a mnoga istraživanja govore u prilog tim tvrdnjama

Barry R. Komisaruk, ugledni profesor psihologije na Sveučilištu Rutgers u Newarku u New Jerseyju, kaže da proučavanje utjecaja seksa na naš mozak može otkriti i druge zanimljive stvari o našem zdravlju.

Analiza utjecaja seksa na mozak ukazuje na mnoge zanimljive poveznice, no, dakako, ovakva istraživanja nije lako provesti u praksi. Evo što znamo o utjecaju seksa na mozak.

Seks podiže raspoloženje
Zadovoljstvo koje postižemo seksom aktivira dopamin koji se aktivira i kad se konzumira droga. 'Konzumiranje kokaina ili seks aktiviraju isti centar u mozgu', objašnjava Timothy Fong, profesor na UCLA. Zanimljivo je da kofein, nikotin i čokolada također podražuju isti centar u mozgu.

367803, 367657, 366769, 366400Seks može djelovati i kao antidepresiv

Vjerovali ili ne, zanimljivo istraživanje iz 2002. koje je provelo sveučilište u Albanyju, provedeno na 300 žena, pokazalo je da su ispitanice koje su imale odnos bez kondoma u manjem postotku imale simptome depresije od onih koje su prakticirale seks s kondomom!
Istraživanje je pokazalo da se sperma sastoji različite tvari poput estrogena ili prostaglandina koji imaju antidepresivna svojstva! (Dodali su i da tu treba voditi računa i o drugim faktorima poput ljubavnog statusa, npr. ako je osoba u dugoj vezi ili pak utjecaj oralnih kontraceptiva.) To je sjajna vijest za sve one koji su u dugim i stabilnim vezama, no oni koji nisu ne bi se trebali upuštati u spolne odnose bez zaštite.

Seks smanjuje bol

Nemojte preskakati seks ako imate glavobolju! Istraživanja pokazuju da vođenje ljubavi može ublažiti te simptome. Rezultati jednog istraživanja provedenog u Njemačkoj pokazali su da je čak 30 posto ljudi koji su imali glavobolje, a čak 60 posto onih koji su patili od migrene nakon seksa osjetilo djelomično ili potpuno olakšanje od boli. Žene koje su iskusile intenzivnu stimulaciju G-točke imale su veći prag boli. Neki znanstvenici pak pripisuju to oksitocinu, tzv. hormonu vezivanja između majki i djece, a koji također ima svojstva ublažavanja bolova.

Seks smiruje

Studija provedena na štakorima pokazala je da su štakori koji su se parili bili manje pod stresom – a ovo se također može primijeniti i na ljude. Neka su istraživanja pokazala da su osobe koje imaju redovit spolni život samopouzdanije i sigurnije u javnim nastupima.

Seks potiče memoriju
Ali ako ste glodavac! Zvuči nevjerojatno, ali studija iz 2010. pokazala je da su štakori kojima je seks bio uskraćen u usporedbi s onima kojima nije bio uskraćen imali manje neurona u području mozga koje je povezano s memorijom. Slično je istraživanje provedeno i na miševima. Ostaje da se vidi kako seks utječe na pamćenje kod ljudi.
 
Seks tjera nesanicu
Barem kod muškaraca! Neka su istraživanja pokazala da nakon seksa muškarci brže utonu u san. Znanstvenici znaju i zbog čega: dio mozga poznat kao prefrontalni korteks usporava nakon ejakulacije. To, skupa s otpuštanjem oksitocina i serotonina, može objasniti sindrom 'prevrtanje na svoju stranu i san'.