TKO BI REKAO

Dokazano je: Muškarcima se više sviđaju ovakve žene!

30.01.2015 u 09:23

Bionic
Reading

Mislite da ste privlačniji sa šminkom na licu? E pa varate se! Novo je istraživanje pokazalo da šminkanje ne utječe na privlačnost te da jači spol kod žena više cijeni prirodnu ljepotu

Voditelj studije sa sveučilišta York Robin Kramer  sažeo je bit rezultata: 'Poanta je jednostavna – ono ste što jeste. Našminkate li nešto manje atraktivnu ženu od one koja je lijepa i bez šminke, muškarcima će za oko prije zapeti prirodna ljepota.'

Za potrebe studije 62 studenta i studentica gledalo je fotografije 44 djevojke u dobi od 18 do 21 godine. Na jednoj su fotografiji djevojke bile našminkane, a na drugoj nisu, ali fotografije su bile izmiješane tako da ih ispitanici ne mogu uspoređivati. Za svaku su fotografiju davali ocjene od jedan do sedam, ovisno o tome koliko im se djevojka činila atraktivnom.

Rezultati su pokazali kako u 69 posto slučajeva šminka nije bila bitna, jer su ispitanici gledali crte lica i prirodnu ljepotu kod djevojaka. Ovi rezultati donekle pokazuju zašto su primjerice manekenke i najpoznatiji modeli privlačne i bez šminke – imaju ono nešto posebno i privlačno na svojim licima.

Doktor Alex Jones sa sveučilišta Gettysburg u Pennsylvaniji također je pridonio ovom istraživanju te kaže kako postoji puno razloga zašto se žene svakodnevno šminkaju, ali boji se da je onaj osnovni nezadovoljstvo vlastitim izgledom. Poručuje kako je ovo samo jedno od istraživanja koje pokazuje da se sve više cijeni prirodni izgled, a šminka nema toliko jak utjecaj na atraktivnost kao što se mislilo.

Ako se komu sviđate, privlačit ćete ga i bez kompletnog make-upa.