ŠTO TRAŽITI U PARTNERU?

Istraživanje otkrilo ključ bračne sreće

11.01.2015 u 20:03

Bionic
Reading

U čemu je tajna sretnog braka? Na to pitanje i znanstvenici pokušavaju pronaći odgovor, a on je naoko jako jednostavan. Pronađite partnera koji vam je ujedno i najbolji prijatelj i vašoj bračnoj sreći neće biti kraja, barem tako sugerira najnovije istraživanje

Novo istraživanje bračnog zadovoljstva kojim se pozabavio kanadski National Bureau of Economic Research, nastalo je na temelju podataka dobivenih iz nekoliko različitih britanskih istraživanja.

Brojna dosadašnja istraživanja pokazala su da su ljudi u braku općenito zdraviji, više se druže i sretniji su od samaca, a to su ponovo potvrdili i kanadski znanstvenici.

Također su otkrili da je kod osoba kojima je životni partner ujedno i najbolji prijatelj, razina sreće bila najveća. Prijateljstvo je zapravo ključni mehanizam koji može objasniti vezu između braka i životnog zadovoljstva, smatraju kanadski autori ovog istraživanja.

Razina sreće opada u srednjim godinama, ali kod osoba u braku taj pad nije toliko izražen jer se uobičajeni problemi na koje nailazimo u toj životnoj fazi, poput stresa na poslu i brige od djeci i roditeljima, lakše podnose udvoje, pokazalo je istraživanje.

'Puno je stresa u srednjoj životnoj dobi. No kad imate pored sebe nekog s kim možete razgovarati i tko će vam dati podršku u teškim vremenima, sve se lakše podnosi nego kad ste sami', kaže Shawn Grover, kanadski znanstvenik koji je koautor ovog istraživanja.

I upravo taj partnerski odnos koji nije baziran na ljubavi ili požudi omogućuje ljudima da uživaju u benefitima braka i čine ih sretnijima. Isto tako, bračna sreće ne poznaje formalnosti, pa su jednako sretne bile osobe koje su bile u formalnom braku, kao i one koje su živjele zajedno u vezi koju nisu ozakonile.

Brak je, na jedan način, zaključili su autori istraživanja, super prijateljstvo.