DOBRO RAZMISLITE

Ovo su znakovi da je vaš brak osuđen na propast

12.01.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Kad se nazire neizbježan kraj braka, najlakše je okrivljivati nekog drugoga. No razlozi su često bili prisutni od samog početka – premda ste ih ignorirali

Ljubavni odnosi vrlo su komplicirani, a ponekad, usprkos brojnim razlikama, neki partneri uspijevaju ostati u braku.

The Huffington Post otkriva moguće razloge propasti braka koji su bili vidljivi prije nego što ste izgovorili sudbonosno 'da'. Evo osam znakova koji pokazuju da vaš brak neće potrajati:

1. Različit pogled na financije:
Ako se u ranoj fazi veze svađate oko novca i imate posve različit stav o tome, to nikako nije dobar znak. Istraživanje sveučilišta u Kansas Cityju pokazalo je da je upravo novac najčešći razlog propasti braka, bez obzira na društveni status.

364326,362345,360394,3598792. Prebrzo ste se vjenčali:
Naravno, ovdje nema strogih pravila, međutim istraživanje sveučilišta Emory pokazalo je da je stopa razvoda obrnuto proporcionalna duljini veze para prije ulaska u brak. Npr. par koji je u vezi tri godine ima 39 posto manju vjerojatnost da će se razvesti od para koji je godinu dana u vezi prije ulaska u brak.

3. Različite navike po pitanju alkohola:
Sasvim očekivano, parovi u kojima je jedan partner ovisan o alkoholu osuđeni su na propast, potvrdila je studija koju je provelo sveučilište u Buffalu. Zanimljivo, ako su oboje skloni alkoholu, manja je vjerojatnost razvoda! Ukazuje to da razlika u navikama (više i od samog alkohola) zapravo uzrokuje probleme.

4. Oboje želite predbračni ugovor:
Ako ste više vremena potrošili na detalje oko predbračnog ugovora nego na pripreme za put na bračno putovanje, to nije dobar znak za budućnost vašeg bračnog života. Kako je objasnio W. Bradford Wilcox u New York Timesu, želja za potpisivanjem predbračnog ugovora jasan je pokazatelj da nema potpunog povjerenja između partnera. Wilcox navodi da bračni par koji dijeli svoje financije ima više šansi za uspjeh, a i jedno je istraživanje pokazalo da parovi koji nemaju zajednički budžet imaju 145 posto vjerojatnosti za razvod.

5. Imali ste raskošno vjenčanje:
Prema istraživanju sveučilišta Emory, veća je vjerojatnost za razvod kod onih parova koji su potrošili brdo novca na vjenčanje.

6. Imate razvedene članove u obitelji ili među prijateljima:
Razvod je poput društvene zaraze koja se vrlo širi među prijateljima i obitelji. Ako se netko razveo u vašoj okolini, velika je vjerojatnost da će to zadesiti i vas. Osobe koje su se rastale mogu utjecati ne samo na svoje prijatelje, već i na prijatelje svojih prijatelja.

7. Velika je razlika u godinama:
Ista studija Emoryja pokazala je da se supružnici između kojih postoji velika dobna razlika, nažalost, puno češće razvode. Naime supružnici s 10-godišnjom dobnom razlikom imaju 39 posto više vjerojatnosti za razvod od bračnih partnera iste dobi, pokazalo je istraživanje. Dakako, iznimke potvrđuju pravilo.

8. Bili ste mladi kad ste ušli u brak:
Istraživanje koje je proveo The National Marriage Project pokazalo je da će se parovi koji se vjenčaju u kasnim tinejdžerskim i ranim dvadesetim godinama prije razvesti od onih koji su u kasnijoj životnoj dobi izgovorili sudbonosno 'da'.