TABLETICA ZA MUŠKARCE

Jesu li Hrvati spremni za muške kontracepcijske tablete?

22.07.2014 u 07:09

Bionic
Reading

Već se godinama provode znanstvena istraživanja diljem svijeta o kontracepcijskoj piluli za muškarce, no još samo koja godina i tableta stiže na tržište. Postavlja se pitanje hoće li je Hrvati, baš kao i Hrvatice, prihvatiti kao kontracepcijsko sredstvo

Žene već više od 50 godina piju kontracepcijske pilule kako bi se zaštitile od trudnoće te se pitaju zašto znanstvenici tako sporo istražuju mogućnosti muške zaštite? Što se tiče kontracepcije, za sada muškarci mogu birati između kondoma koji štiti i od spolno prenosivih bolesti ili vazektomije – podvezivanja sjemenovoda, ireverzibilne metode. Znanstvenicima je, naravno, jednostavnije istraživati žensku kontracepciju jer je riječ o kontroli samo jedne jajne stanice dok muškarci svakodnevno proizvode 100 milijuna spermija, pa se postavlja pitanje njezine učinkovitosti.


Ipak, naša sugovornica, ginekologinja, dr. Snježana Kašljević kaže kako je kontracepcijska pilula za muškarce bliža no ikad. 'Ideja postoji već dug niz godina, a trenutno su u tijeku klinička ispitivanja na muškarcima koje podržava Svjetska zdravstvena organizacija. Pilula za muškarce sve je bliža, ali bi od kliničkog ispitivanja na muškarcima, preko registracije, do primjene trebalo proći još nekoliko godina', objašnjava Kašljević i dodaje kako se nada da će muškarci diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, prihvatiti pilulu kada se pojavi na tržištu.

'Upravo traju različita ispitivanja o mogućnostima muške kontracepcije. Znanstvenici rade na ispitivanju lijekova koji će ili spriječiti otpuštanje sperme ili privremeno, dok muškarac uzima kontracepciju, inhibirati rast i razvoj spermija (spermatogenezu)', dodaje i objašnjava kako bi to moglo izgledati u praksi.

'Eksperimentira se s muškim hormonom testosteronom koji se daje sam ili u kombinaciji sa ženskim hormonom progesteronom u obliku injekcije, tablete, potkožnog implantata ili gela za kožu. Nekoliko mjeseci nakon uzimanja kontracepcije muškarac je ponovno plodan. Istražuju se efekti primjene testosterona s naglaskom na nuspojave. Koja će od navedenih metoda zaživjeti u svijetu i kod nas, zasada je teško reći', zaključuje dr. Kašljević.