ČEST PROBLEM…

Zašto se gubi strast u seksu u dugim vezama?

10.04.2014 u 07:18

Bionic
Reading

S godinama se u dugim vezama gubi strast, a ako se problem ne rješava, mogao bi dovesti i do prekida

Upoznali ste se, zaljubili, niste mogli skinuti ruke jedno s drugoga, vjenčali ste se, prošlo je neko vrijeme i shvatili ste da više nema strasti s početka veze. Ovo je rečenica u kojoj se prepoznaju gotovo svi parovi na svijetu i to je rečenica koja se najčešće može čuti u ordinacijama bračnih terapeuta. Gdje nestane strast?

Složen proces gubitka seksualne želje

Odgovor na to pitanje pokušao je dati psiholog specijaliziran za seksualnu terapiju, dr. Ogi Ogas sa Sveučilišta Boston. Nedostatak seksualne strasti najčešći je problem među dugogodišnjim parovima. Najčešće se događa to da su partneri još uvijek emotivno povezani i poštuju se, ali nedostaje im seksualna iskra. Na to se često žale žene kojima silno nedostaje strast s početka veze, no nisu ni muškarci imuni na to, objasnio je dr. Ogas za psychologytoday.com.

Dodaje kako mnogi misle da se u pozadini nedostatka seksualne želje kriju neki drugi problemi, ali u većini slučajeva to ipak nije tako. Kako ističe, veliku ulogu kod gubitka strasti u dugim vezama igraju biologija, antropologija te neuroznanost.

Kao ključni element nedostatka strasti najčešće se navodi to što se partneri previše dobro poznaju, ali to je samo dio uzroka, tvrdi dr. Ogas. Žene su posljednjih desetljeća proživjele značajnu evoluciju i zapravo su muškarci i žene danas jednaki na svim područjima. No kada je o seksu riječ, glavnu ulogu preuzima animalni, odnosno primitivni dio mozga u kojemu su muškarci ti koji su seksualno dominantni, a žene su te koje su submisivne. I tu dolazi do kratkog spoja jer takve podjele ni muškarci ni žene više ne žele svjesno preuzeti, zbog čega dolazi do problematičnih situacija u spavaćoj sobi, napominje dr. Ogas.

Animalni seks

Savjetuje parovima da si jednostavno priznaju istinu – nije samo dosada i svakodnevica ono što ubija strast u vezi. Seksualnu želju naime uništava i to što si ne želimo priznati da postoje seksualne razlike između muškaraca i žena. To nije ponižavajuće, priroda je jednostavno tako postavila stvari. I ne govorimo o poretku u društvu nego o seksu. 'Razgovarajte i priznajte si svoje najsirovije maštarije, jamčim vam da će doći do naglog buđenja strasti, poručuje dr. Ogas.

Napominje da svakodnevica snažno utječe na seksualni život i to na loš način: 'I baš zato bi seksualni život trebao biti onaj dio u kojem će oba partnera otpustiti sve kočnice i prepustiti se svojim animalnim strastima bez straha od osude. U prilog tomu govore i brojna istraživanja. Parovi s kojima sam radio i koji su poslušali taj savjet rekli su mi da su im se seksualni životi značajno popravili.'