KAKVE PROMJENE!

Nećete vjerovati što zaljubljenost čini tijelu

07.12.2013 u 11:25

Bionic
Reading

Jeste li se ikada tako ludo zaljubili da ste bili slijepi, bez koncentracije i ponekad blesavi? Znanstvenici objašnjavaju zašto se tako ponašamo

1. Sigurno znate onu uzrečicu da nas ljubav čima pomalo glupima. Ipak, ne radi se o tome da gubimo pamet, već zbog zaljubljenosti nismo fokusirani na sve drugo što trenutno radimo u životu.

'Kada se zaljubimo, teško nam je koncentrirati se na druge obaveze jer većinu vremena razmišljamo o osobi koja je ušla u naš život', objasnio je doktor Henk van Steenbergen s nizozemskog sveučilišta Leiden za Huffington Post

2. Ljubav nas čini pozitivnijima i sretnijima. Da, znanstvenici su to dokazali MRI snimkama koje pokazuju da se tada uključuju dijelovi mozga koji, primjerice, reagiraju kada ovisnici uzimaju kokain i super se osjećaju.

'Zaljubljenost donosi osjećaj euforije, kao da smo na vrhu na svijeta i ne postoje nepremostive prepreke', objasnila je profesorica neurologije Lucy Brown s njujorškog medicinskog sveučilišta Albert Einstein.

3. Još jedno otkriće jest da nas zaljubljenost čini otpornijima na bol. Istraživanje na sveučilištu Stanford pokazalo je da se zbog tog lijepog osjećaja u mozgu uključuju područja koja inače stimuliraju i lijekovi protiv bolova. Čak i držanje za ruke s voljenom osobom može ublažiti bol.

4. Ni veliki mačo frajeri ne mogu izbjeći neke posljedice zaljubljenosti, a jedna od njih je sporije hodanje. Istraživanja pokazuju da muškarci usporavaju korak tako da bi bili uz svoju partnericu i prilagodili joj ritam.

5. Jedna od najromantičnijih spoznaja sigurno je ova: zaljubljeni parovi toliko osjećaju jedno drugo da im srca počinju kucati istim ritmom.

6. Mijenja se i ton glasa kod razgovora. Žene tako nesvjesno povisuju svoj glas kako bi bile ženstvenije i privlačnije partneru.

7. Ljubav nas čini slijepima, to smo već čuli. Evo zašto: kada nas netko potpuno očara to ima veliki intenzitet, čak toliko da nam inače jako atraktivne osobe više tako ne izgledaju.

8. Ljubav nas čini i hrabrijima. Studije su pokazale kako smo na krilima ljubavi spremniji uhvatiti se u koštac s nekim opasnim i rizičnim situacijama te to gledamo kao vrlo romantično ponašanje.

9. Zaljubljenost možemo vidjeti i u čovjekovim očima jer je dokazano da imamo 'veći pogled', odnosno raširenije zjenice kad volimo.