NISU ONI KRIVI

Ovo je pravi razlog zašto muškarci varaju

24.09.2013 u 12:02

Bionic
Reading

Varaju li muškarci više od žena i zašto? Pitanje je koje su postavili znanstvenici sa Sveučilišta Texas A&M. Krivac za muške prevare je, kažu, jak seksualni impuls

Istraživanje je bilo podijeljeno u dvije studije. U prvoj je ispitano 70 muškaraca i 149 žena, a trebali su odgovoriti kako su reagirali na seksualna iskušenja u prošlosti.

'Muškarci su izjavili kako su imali jak seksualni nagon i kako su na njega reagirali u većem postotku nego žene', kaže Natasha Tidwell, jedna od autorica studije. No zanimljivo kako autori studije tvrde da se tu ne radi o samokontroli, jer je u istoj mjeri posjeduju i muškarci i žene.

Istraživanje tako odbacuje teoriju prema kojoj muškarci imaju slabu samokontrolu. Oni su jednostavno nemoćni i neotporni na snagu svojih spolnih nagona, barem se sada tako zaključuje.

Tijekom istraživanja ispitanici su odgovarali znanstvenicima na pitanja o ponašanju u prošlosti, seksualnim iskustvima, samokontroli i seksualnim nagonima. Znanstvenici su uočili da samokontrola nije problem kod muškaraca, ali jest intenzitet seksualnog nagona zbog kojega su skloniji varanju.


U drugoj studiji ispitivano je 326 muškaraca i 274 žene, a svi sudionici trebali su na osnovi slika potencijalnih romantičnih partnera odgovoriti bi li s određenom osobom ušli u vezu. Slike su bile rangirane po 'atraktivnosti', a svi su ispitanici dobili informaciju bi li im određena osoba odgovarala kao potencijalni partner.

Zanimljivo je kako su muškarci reagirali na atraktivne partnerice i potvrdno odgovarali kako bi s njima stupili u vezu pa čak i kada su ih ispitivači ocijenili kao nekompatibilan par. Dakle, iako su upozoreni kako su loša partnerska kombinacija, kao što bi i potencijalna prevara bila, muškarci su reagirali prema svom impulsu i odabrali atraktivnog partnera.