BROJ PRELJUBA RASTE

Zašto sve više žena vara svoje muževe?

03.07.2013 u 09:34

Bionic
Reading

Zahvaljujući financijskoj neovisnosti i društvenim medijima žene se sve više upuštaju u preljub, a taj se broj u posljednja dva desetljeća povećao za 40 posto

Postotak američkih žena koje su bile nevjerne svojim muževima porastao je za 40 posto u posljednjih dvadeset godina, pa sada nevjernih supruga ima 14,7 posto. Broj preljubnika među muškarcima narastao je u protekla dva desetljeća 21 posto, pokazuje statistika američkog National Opinion Research Centera.

'Muškarci će i dalje više varati nego žene', izjavio je Yanyi Djamba iz AUM Centera for Demographic Research za Bloomberg. 'Ali se jaz među spolovima zatvara.'

To smanjenje razlike posljedica je niza faktora, među kojima je i činjenica da danas žene razvodom financijski gube manje. Preljub olakšavaju i društveni mediji omogućujući ženama da brže započnu odnose izvan braka.

'One si danas mogu priuštiti moguće posljedice preljuba jer imaju više prihode te više mogućnosti za rad', objašnjava Pepper Schwartz, sociolog sa Sveučilišta u Washingtonu.

Jedan od četiri muškaraca opravdava svoj preljub 'nesretnim brakom', a istim se opravdanjem služi više žena (čak jedna od dvije), navodi se u istraživanju koje se provodi već više od 40 godina.

Alton Abramowitz, odvjetnik za obiteljsko pravo i brakorazvodne parnice iz Chicaga, otkriva da u posljednjih deset godina primjećuje rast broja razvoda izazvanih nevjernim suprugama. 'Uvijek smo imali nekoliko slučajeva sa ženama, ali su one bile diskretne. U posljednjih deset godina primjećujemo sve veći broj takvih slučajeva'.

Preljubu je pridonijela i jednostavnost online nevjere, piše Mail Online.

Rezultati ankete daju potporu Danielu Bergneru, znanstveniku koji u svojoj nedavno objavljenoj knjizi 'What Do Women Want?' tvrdi da su pretpostavke o ženskoj seksualnosti već stoljećima pogrešne. Bergner tvrdi da su kulturološka očekivanja nekad sprečavala žene da češće počine preljub.

'Žene su programirane da traže jednog dobrog muškarca, a muškarci nikada nisu bili jako dobro prilagođeni monogamiji, zar ne?'

Sve veći broj znanstvenih radova sugerira da je ženski libido jak poput muškog, iako je, tvrdi Bergner, to tisućama godinama potiskivano u kulturama kojima dominiraju muškarci.

'Nakon što iz jednadžbe oduzmete stigmu interes za usputni seks približno je jednak i među ženama i među muškarcima', kaže Bergner. 'Tako da se mi muškarci imamo zbog čega brinuti'.