VRSAR

Casanovafest - prvi hrvatski festival erotike

23.06.2009 u 14:00

Bionic
Reading

Festivalom će biti proslavljena povijesna povezanost s poznatim zavodnikom Casanovom koji je u Vrsaru boravio dva puta, a svoja je iskustva opisao u memoarima

Casanovafest, prvi hrvatski festival ljubavi i erotike, bit će održan u Vrsaru od 2. do 4. srpnja. Tijekom tri festivalska dana posjetiteljima će biti ponuđeni različiti sadržaji poput filmova i književnih večeri. 'Ljubav i erotiku prikazat ćemo kroz različite umjetničke oblike – film, književne večeri, glazbena događanja i izložbe. Pokušat ćemo odgovoriti na pitanje koja je razlika između erotike i fotografije', najavio je Boris T. Matić, umjetnički direktor festivala.

Mariam Abdelghani, direktorica Casanovafesta, pojasnila je da ćefestivalom biti proslavljena povijesna povezanost s poznatim zavodnikomCasanovom koji je u Vrsaru boravio dva puta – 1743. i 1744. U svojimmemoarima slavni je ljubavnik napisao da mu je istarski gradić ostao usjećanju zbog dobrog ića, refoška i lijepih žena. Casanovafest inspiriran je prirodnim ljepotama Vrsara te činjenicom daje Koversada, prvi i tada najveći naturistički kamp u Europi, osnovanjoš davne 1961. 'Ovo je prvi Casanovafest, a vjerujemo da će postati tradicionalan. Možemo najaviti da će već od sljedeće godine trajati pet dana, a nagrađivat ćemo i najbolje erotske priče, ali i erotske fotografije', istaknula je Mariam Abdelghani.Gost Casanovafesta bit će prvi redatelj erotskih filmova iz neke komunističke zemlje Zvonimir Maycug. Posjetiteljima će biti prikazana retrospektiva njegovih nekoć zabranjenih filmova, ali i tri kultna erotska filma s nizozemskom glumicom Sylviom Kristel, poznatoj po filmu 'Emanuelle'.

U tri dana bit će predstavljeno i nekoliko izložbi. Mija Milovčić, unuka pokojnog dubrovačkog akademskog slikara Antuna Masle, predstavit će 24 crteža erotske tematike koje je ovaj ugledni slikar crtao za svoju dušu. Knjižica 'Knjiga utisaka – erotski zapisi' slučajno je pronađena u obiteljskom domu nakon slikareve smrti.

Umjetnički fotograf Ivan Balić Cobra otvorit će veliku izložbu najboljih erotskih fotografija koje je snimio za duplerice nekoć kultnog magazina Start. Profesorica psihologije Aleksandra Mindoljević održat će predavanje o razlici između erotike i pornografije, a o erotici će govoriti i književnik Pero Kvesić.

Svaku večer s početkom u 20 sati održavat će se književne večeri na kojima će o erotskoj prozi i poeziji govoriti brojni domaći i strani književnici, a bit će predstavljena i prva knjiga iz biblioteke Casanovafesta, zbirka erotskih priča 'Casanovina jabuka' Drage Orlića.

U sva tri dana festivala od ponoći će se održavati noćne zabave koje će predvoditi toples DJ-ice iz Nizozemske i Mađarske, DJ Diva i DJ TinaTed te VJ Illectric, DJ Labosch, Crazy Lemon i Underground Sky.