Ljubav i seks TEŠKO POVJEROVATI

Kad to muškarac pati više nego žena?

Izvor: Thinkstock/Getty images Thinkstock , Autor:Thinkstock
  • Autor: tportal.hr
  • 11.4.2013 15:25:40
  • 11.4.2013 12:27:45

Iako se tradicionalno mislilo da nakon prekida žene pate više, čini se da muškarcima završetak veze pada teže nego ženama, a znanstvenici otkrivaju zašto je tako

Najnovija istraživanja s University Collegea u Londonu, pokazala su kako su muškarci ipak osjećajniji odnosno teže podnose prekid nego li žene. Prekid je posebno traumatičan za muškarce u ranim dvadesetima, a razloge su znanstvenici pronašli u boljoj podršci prijatelja koje žene imaju.

Naime, već u dvadesetima žene imaju dobro razvijenu mrežu prijateljica, dok muškarcima nedostaje upravo ta prijateljska podrška. Partnerica im je često osoba kojoj se uglavnom povjeravaju i postaju ranjivi kada se stvari promijene.

Kad stvari krenu loše i veza se prekine, muškarci doživljavaju veći emocionalni udarac i više im se ruši samopouzdanje, kažu sociolozi.

Profesorica Melanie Bartley s University Collegea u Londonu, upozorava da se muškarci češće osjećaju izolirano. Naime, muški prijatelji više su natjecateljski nastrojeni negoli brižni. No muškarci su ranjivi baš kao i žene i pitanje je koliko će se osjećati vrijednima nakon prekida, posebno ako nemaju podršku.

249674,249681,248474,247571
Prema istom istraživanju, muškarci će više biti pod stresom zbog loše veze, no imat će više koristi i više će uživati ako ljubav cvjeta.

Sociolozi su istraživanje provodili na 1000 parova između 18 i 23 godine, a na rezultate je možda utjecala i ekonomska kriza. Profesorica Bartley objašnjava da se obično žene definiraju i cijene kroz vezu, dok muškarci sebe cijene i procjenjuju prema poslu koji obavljaju. Ovi mladi muškarci imaju jako težak teret jer imaju više problema u pronalasku posla i to bi moglo ostaviti traga.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više