UTJECAJ STAVOVA

Kakvi muškarci vole velike grudi?

07.03.2013 u 09:40

Bionic
Reading

Zvuči kao klišej, ali je čini se istina da seksistički nastrojeni muškarci vole veće grudi, pokazuje studija koja tvrdi da muškarci koji obično idealiziraju tradicionalni koncept ženstvenosti te doživljavaju žene kao blaga i slaba bića, više vole bujna poprsja

Nedavna studija provedena na Sveučilištu u Westminsteru, a objavljena u časopisu Archives of Sexual Behavior, pokazuje da stavovi muškaraca o ženama utječu na njihove preferencije idealnih veličina grudi,prenosi Huffington Post.

Znanstvenici su ispitali 361 heteroseksualnog muškaraca u dobi od 18 do 68 godina koji su svi pripadnici bijele rase (kako su ranija istraživanja pokazala da etnička pripadnost utječe na način na koji pojedinci percipiraju veličinu grudi, znanstvenici su odlučili regrutirati sudionike iz samo jedne rasne kategorije).

Svakom je muškarcu pokazano pet različitih modela žena u 3-D tehnici, pri čemu je svaki model imao drugačiju veličinu grudi. Sudionici istraživanja morali su odrediti koji im je model žene fizički najprivlačniji.

Nakon toga sudionicima je mjerena razina neprijateljstva prema ženama, stavovi o odnosima između muškaraca i žena, razina dobronamjernog seksizma te koliko žene doživljavaju kao objekte.

Otkrili su da najveći postotak ispitanika (32,7 posto) ocjenjuje grudi srednje veličine najprivlačnijima, slijede velike grudi (24,4 posto), vrlo velike (19,1 posto), male (15,5 posto) i vrlo male (8,3 posto ). Međutim, privlačnost prema velikim i vrlo velikim grudima značajno je bila povezana s očitim seksizmom, benevolentnim seksizmom i neprijateljskim stavovima prema ženama.

Ova se veza pokazala najjačom kada je riječ o benevolentnom seksizmu. Drugim riječima, muškarci koji obično idealiziraju tradicionalni koncept ženstvenosti te doživljavaju žene kao blaga i slaba bića, najvjerojatnije će voljeti velike grudi.

'Može se tvrditi da benevolentno seksistički muškarci percipiraju veće ženske grudi privlačnima budući da su veće grudi na ženi povezane s vidljivom ženstvenošću', piše u studiji.

Rezultati međutim ne znače da su svi muškarci koji vole bujnije obline seksisti. No ovo je istraživanje dobar podsjetnik da društveni stereotipi o tome što čini ženu seksualno poželjnom ne utječe samo na način na koji žene doživljavaju sebe ili kako zamišljaju da ih muškarci vide. Ove ideje značajno utječu na način kako muškarci doživljavaju žene: koliko su privlače jednako kao i koliko misle da su moćne.