EROTSKA MAPA

Otkrijte što vas doista seksualno uzbuđuje

12.10.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Ono se pojavljuje kao grom iz vedra neba, kad mu se ne nadate – ipak, seksualno uzbuđenje nije toliko stihijska pojava koliko se čini. Doznajte što vas uzbuđuje i koji ste tip

Znate li što uzbuđuje žene? Najveći broj žena ne upušta se u analize što ih pali i vjeruje da se uzbuđenje dogodilo samo od sebe. Može nas zadesiti u najneočekivanijem trenutku, s najmanje prikladnim partnerom, ili okidač koji će probuditi

strast može biti zapaljiva scena seksa iz omiljene knjige ili filma.

Možemo imati uopćenu ideju o tipu muškaraca (ili žena) koji nam se sviđaju ili možda čak znamo što nas u seksu pali. Ali izvan tih generalnih spoznaja, seksualno uzbuđenje je kao crna kutija u avionu: svjesni smo da nam se događa, ali ne promišljamo kako do toga dolazi.

Znanstvenici su suglasni u tome da je postizanje uzbuđenja kod žena kompleksan proces, ali malo je informacija o tome kako se to događa. Do šezdesetih godina vjerovalo se u stereotipe da se žene uzbuđuju nježnošću, kao što su prisnost i dodiri. Tada su se pojavili Alfred Kinsey, Nancy Friday i Shere Hite, koji su zastupali tezu da su maštanja žena često sirova i prljava kao i kod muškaraca.

Dakle, što na kraju uzbuđuje i potiče žene? Naša erotska mapa (kompleksna shema svega što nas privlači i potiče) jedinstvena je za svaku jedinku. Uvjetovana je genima, hormonima, prijašnjim erotskim iskustvima koji su nas formirali u ranoj adolescenciji.

S godinama ta se erotska mapa postupno mijenja, pod utjecajem različitih vidova seksa koje smo iskušali, a ne treba zanemariti ni okolinu, stres kojem smo izloženi, zdravlje i kondiciju, kao i poticaj koji dobivamo od partnera. Erotska mapa pojedinaca unikatna je, no postoje opće teme koje se pojavljuju u većem broju njih. Huffington Post prenosi mišljenje autorice Petre Zebroff, koja razlikuje četiri osnovna vida uzbuđenja.

Koja je korist od spoznaje kojem ste tipu uzbuđenja skloni? Ako razumijete mehanizme pokretanja svog uzbuđenja, to će vas voditi prema još boljem seksu. To također znači da je moguće utjecati na to kada će se uzbuđenje dogoditi, kao i brži put do postizanja orgazma. Ako partnera upoznamo s našom erotskom mapom, olakšat ćemo mu otkrivanje što nas uzbuđuje. I obrnuto, ako imamo iste informacije o naše partneru, to će nam olakšati da ga učinimo zadovoljnim.
Što vas uzbuđuje i koji ste tip?

Jednako kao što postoje različiti načini učenja (vizualni, auditivni, kinetički), tako postoje različiti tipovi seksualnog uzbuđivanja. Četiri osnovna tipa su:

1. Senzualni tip – u potpunosti tjelesan, oslanja se na osjetila (dodir, miris, okus). Uzbuđenje nastupa kada je koža podražena, kada osjete profinjeni miris ili okuse nešto erotično.

2. Kognitivni tip – put do uzbuđenja vodi kroz glavu, oslanja se na mišljenje i maštu. To je tip osobe koje potiče razmišljanje o seksualnom činu ili ono što vide. Mašta i pornografija njima su vrlo važni.


3. Prisni tip – njezina primarna motivacija je biti povezan s partnerom. Njihovo uzbuđenje raste iz stvaranja prisnosti, osjećaja sjedinjenosti i pripadnosti.

4. Zavodnički tip – postiže uzbuđenje uzbuđujući partnera. Njih najviše podiže kada partner misli da su seksi i privlačne. Biti viđen, to je važno za pripadnice ovog tipa.

Najčešće je svaka osoba zapletena kombinacija svih ovih tipova.