MUŠKA OPSESIJA

Zašto su muškarci toliko ludi za ženskim grudima?

26.09.2012 u 10:46

Bionic
Reading

One su organ kao i svaki drugi. Međutim, nijedan drugi organ samom svojom pojavom ne može paralizirati muški rod kao dobar par ženskih grudi

Zašto su muškarci toliko ludi za ženskim grudima? Pitanje koje stoljećima traži odgovore postalo je tema ozbiljnog znanstvenog istraživanja. I evo odgovora: autori vjeruju da se tajna skriva u hormonu koji majka luči u trenutku dojenja i koji stvara pojačanu vezu između majke i bebe. Učinci tog hormona opstaju i u kasnijim razdobljima života, smatraju autori.

Jedan od njih, Larry Young, napisao je članak za Huffington Post u kojem tumači zašto je, po biološkim kriterijima, muška opsesija grudima 'prilično čudna'.

'Ljudska vrsta jedina među sisavcima ima mužjake koji su fascinirani grudima ženki u kontekstu seksualnosti', komentira Larry Young. 'I žene su jedinstvene među sisavcima po činjenici da im grudi rastu u pubertetu. Mi smo također jedina vrsta u kojoj muškarci dodiruju ili oralno stimuliraju grudi partnerice kao dio seksualnog čina.'

I žene u tome uživaju. Istraživanje kaže da 82 posto žena voli kada im muškarci stimuliraju bradavice, a više od šezdeset posto tražit će tu vrstu dodira.
Autori objašnjavaju uspjeh Playboy i drugih muških magazina, kao i '100.000 godina umjetnosti' kao dokaz da su muškarci osjećaju neodoljivu privlačnost ženskih grudi.

I ta je privlačnost prirođena, ne naučena. 'Dečki ne uče u parku da su grudi nešto što bi ih trebalo zanimati. To je biološki uvjetovano i duboko usađeno u naš mozak', piše Taylor. Štoviše, rezultati pokazuju da kad god se nađemo pred grudima, ili čak predmetima koji su s njima povezani (poput grudnjaka), češće donosimo loše odluke

Neke teorije smatraju da obline sugeriraju zdravu ženku: kako su grudi uglavnom sačinjene od masti, njihova veličina sugerira izobilje, ženu koja je u dobroj kondiciji i snazi da bi mogla podizati djecu.

Druga teorija bazira se na činjenici da većina sisavaca vodi ljubav prilazeći odostraga. Kako grudi podsjećaju na žensku pozadinu, smatralo se da je tu tajna magične privlačnosti.

No, autori novog istraživanja opovrgavaju obje teorije, priklanjajući se ideji da je za fascinaciju grudima zaslužan isti hormon koji stvara veze između mame i bebe:

'Kada žena rodi, novorođenče će na različite načine doticati i stimulirati majčine grudi. Ti poticaji uzrokuju lučenje hormona oksitocina, koji zatim potiče mišiće u grudima žene da istisnu mlijeko. No, on ima i druge učinke – on uzrokuje majčinu usredotočenost na bebu, zato nam bebe postaju najvažnija stvar na svijetu.'

Također, oksitocin pretvara dojenje u iskustvo koje je ugodno za bebu i zbog toga ga ona želi ponoviti. To stvara neraskidive veze koje traju cijeli život. 'I zato, kada partner stimulira ženine grudi, on proizvodi istu seriju kemijskih reakcija kao i dojenje', zaključuju autori. Autori stoga zaključuju da muška fascinacija grudima nije čudna, ona je 'nesvjesni evolutivni poriv' koji pomaže da se stvori osjećaj ljubavi i privrženosti.