NOVO DOBA I NOVE ULOGE

Zašto muškarce više ne pali ženski izgled?

12.09.2012 u 11:02

Bionic
Reading

Muškarci sve češće 'padaju' na žensku pamet, a žene na izgled muškarca. Od žena se više ne traže tradicionalne vještine

Mnoge žene će teško povjerovati u to, ali najnovije britansko istraživanje otkriva da su muškarcima kod žena puno važniji inteligencija i osobnost nego izgled. Usto, istraživanje je pokazalo i da tradicionalne osobine poput onih da žena mora biti dobra

kuharica, više nisu toliko na cijeni.

Uočeno je da je u zapadnim društvima zanimanje za izgled žena opalo. No situacija je nešto drukčija kada su žene u pitanju. Naime, otkriveno je da su žene sada zainteresiranije za izgled muškaraca, a manje ih zanima njihovo bogatstvo s obzirom na to da je većina u zapadnim društvima financijski samostalna.

'Primijetili smo da u društvima poput britanskoga ili skandinavskoga muškarci cijene neke druge kvalitete nego prije. Sada im se više sviđa inteligencija od oblina ili kuharskih vještina', istaknuo je dr. Marcel Zentner sa sveučilišta York.

U istraživanju je sudjelovalo dvanaest tisuća ljudi iz više od trideset zemalja svijeta, a odgovarali su na pitanja što najviše cijene kod potencijalnog partneraUočeno je da su navedene ženske kvalitete poput inteligencije više na cijeni u zemljama u kojima je razvijena ravnopravnost spolova. U zemljama pak u kojima je još dominantan tradicionalni sustav vrijednosti, još se više cijene izgled i obline, objavljeno je u časopisu Psychological Science.

'Ova otkrića mnogo toga mijenjaju. Muškarci se sada mogu opustiti i prestati trčati za velikim bogatstvom, ali mogli bi poraditi na izgledu, jer je sada to privlačno ženama', naglasio je dr. Zentner.

Neka prijašnja istraživanja već su pokazala kako žene u zapadnim zemljama više ne biraju nužno mačo muškarce. Naprotiv, ako one imaju uspješnu karijeru, puno im je važnije da uza se imaju mirnijeg muškarca koji će biti spreman ostati doma s djecom. U pogledu muško-ženskih uloga, vremena se očito drastično mijenjaju.