Ljubav i seks ČINJENICE I OTKRIĆA

Što svaka žena treba znati o spermi

  • Autor: tportal.hr
  • 28.8.2012 7:53:56
  • 28.8.2012 7:53:56

Posljednjih godina sve se više istraživanja bavi spermom, a novija otkrivaju da sperma ima blagotvoran učinak na žensko zdravlje

Iako će sve spremno odgovoriti da znaju mnogo toga o spermi, činjenica je da veliki broj žena zapravo ne zna ni neke osnove stvari o spermi. Posljednjih godina sve se više istraživanja bavi spermom, a novija otkrivaju da sperma ima blagotvoran učinak na žensko zdravlje – kako fizičko, tako i psihičko. Donosimo vam pregled nekoliko stvari o spermi koje bi svaka žena trebala znati.

Sjemena tekućina sadržava svega 10 posto spermija. Sve ostalo su enzimi, vitamin C, kalcij, proteini, cink, natrij, kiseline i fruktoza.

Ono što muškarac jede snažno utječe na okus njegove sperme. Crveno meso, mliječni proizvodi, luk, češnjak, kava… To su samo neke od namirnica koje bi mogle narušiti okus sperme. Dakle, zdrava prehrana je imperativ!

Sperma u ženskom tijelu može živjeti do pet dana.

210445,209608 ,196892 ,195615

Postoje muški i ženski spermiji – ženski su sporiji, ali jači, a muški su brži, ali slabiji.

Alkohol štetno utječe na mušku spermu. Naravno, ne govorimo o skromnom konzumiranju, nego o redovitom. Posljedica prekomjernog konzumiranja alkohola može biti neplodnost.
Thinkstock
I muškarcima otkucava biološki sat

Spermi treba mnogo vremena da pronađe žensko jajašce. Zašto? Spermiji nemaju osjećaj za smjer kretanja. Točnije, kreću se u različitim smjerovima, bez nekog reda i rasporeda.

Biološki sat obično se spominje u kontekstu žena, ali - i muškarci imaju svoj biološki sat, odnosno njihova sperma. Točnije, spermi vrijeme otkucava puno brže nego ženskim jajašcima. Prema nekim pokazateljima, kvantiteta i kvaliteta spermija počinje padati nakon 25. godine života.

Jedno je nizozemsko istraživanje pokazalo da žena koja proguta spermu ima manji rizik od visokog krvnog tlaka koji je posebno opasan u vrijeme trudnoće.

Ako je vjerovati rezultatima najnovijeg istraživanja koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta New York, sperma blagotvorno djeluje na žene - daje im osjećaj sreće, poboljšava im san i sprečava nastanak depresije.

Isto je istraživanje pokazalo i da je sperma odlična za kožu, ali i za zube. Zašto? Sperma sadržava proteine koji zatežu kožu i čine je glatkom. Također, sperma sadržava i cink i kalij koji sprečavaju kvarenje zubi.

Krije li se u spermi tajna dugovječnosti? Možda! Naime, austrijski znanstvenici otkrili su da sperma sadržava sastojak spermidin koji produljuje život. Usto, taj sastojak pokazao se i vrlo djelotvoran u borbi protiv Alzheimerove bolesti.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još
ModaKomoda Pročitaj više
Horoskop
Horoskop Pročitaj više