OPREZNO S EMOTIKONIMA

Kako smajlići u porukama mogu dovesti do uredske afere?

24.08.2012 u 12:01

Bionic
Reading

Emotikon, iksić koji znači poljubac ili smajlić u novovjekom nepisanom bontonu elektroničke pošte siguran su znak naklonosti i pažnje, pa je tako utvrđeno da više od polovice uredskih afera počinje nevinim x-om na kraju poruke

Više od polovice uredskih afera počinje koketiranjem kolega koje stave (znak za poljubac) na kraju SMS poruke ili e-maila, pokazuje nova anketa koja je htjela ponuditi novi uvid u bonton cyberdoba te utvrditi kako se iksići ili smajlići koriste

za poticanje seksa.

Anketa web stranice WhatsYourPrice.com, u kojoj je sudjelovalo 1000 Britanaca, pokazala je da čak 40 posto prijateljski raspoloženih žena i 10 posto muškaraca stavljaju emotikone u e-mail poruke koje šalju svom šefu, dok 86 posto zaključuje poljupcem mailove svojim kolegama. Studija je otkrila da su u slučaju čak 35 posto žena i četvrtine muškaraca poruke sa smajlićima među primateljima pogrešno protumačene kao poruke seksualnog sadržaja.

Otkriveno je i da je kod 55 posto žena i 60 posto muškaraca koji su imali uredsku aferu sve počelo s iksićima u porukama, piše Daily Mail. 

Ispitanici su naveli da smatraju da su iksići na kraju poruke ključni signal privlačnosti te da elektronička pošta dopušta ljudima da budu intimniji s nekom osobom nego kad moraju komunicirati telefonom ili osobno.

Iako su Britanci očito opušteniji kad je riječ o korištenju emotikona u poslovnoj prepisci, to nije slučaj i drugdje u svijetu. U Sjedinjenim Državama poljubac se obično koristi samo u poruci voljenoj osobi ili članu obitelji. 'Budući da je e-mail relativno nov oblik komunikacije, ljudi još uvijek nisu sigurni kako interpretirati emotikone', kaže stručnjakinja za odnose Helen Croydon. 'Očito je da su emotikoni odličan način da se brzo uspostavi intimnost. Ali ja, primjerice, nikada neću staviti emotikon u poslovnu prepisku, jer je to za djevojčice i neozbiljne osobe. Iz tog razloga, ako mi muškarac pošalje poruku s emotikonom, shvatit ću to kao udvaranje', objašnjava Croydon.

Osnivač stranice WhatsYourPrice Brandon Wade kaže da svi učimo o pravilima veze na internetu. 'Komunikacija elektroničkom poštom brže uspostavlja intimnost i dopušta slobodu da izrazite svoje osjećaje', kaže Wade.